Breed basisjaar
Deze opleiding heeft een breed basisjaar. Dit betekent dat je het eerste leerjaar samen met studenten van de opleidingen Technicus Engineering Mechatronica, Technicus engineering smart technology, Eerste monteur mechatronica, Middenkaderfunctionaris Bouw / Smart building en Operationeel technicus start. Zo word je breed opgeleid in je vakgebied. Twijfel je nog over je keuze? Dan kan je na het eerste jaar nog switchen naar een van de andere opleidingen.
Dit leer je
Binnen de opleiding Operationele Techniek in Apeldoorn leiden wij je op tot een allround energietechnicus.
Zo leer je van alles over groene duurzame energiebronnen zoals zon-, wind- en andere duurzame energiebronnen. Daarnaast leer je hoe je energie kunt besparen door zelf energie op te wekken met bijvoorbeeld zonnepanelen of warmtepompen.
Je leert bij de opleiding allround operationeel technicus/energietechnicus onder meer van alles over:
- energietechniek zoals bij stoomketels en stoomturbines
- procestechniek en -beheersing
- motoren en gasturbines
- onderhoudstechniek
- koel- en vriesinstallaties
- klimaatbeheersing
- meet- en regeltechniek
- elektrotechniek
Daarnaast krijg je: wis- en natuurkunde, Engels, maatschappelijk culturele vorming, kwaliteitszorg, ARBO, veiligheid en milieu.
Als Energietechnicus ga je voor de energie van morgen!
De drie of vier jarige opleiding Operationele techniek staat bol van techniek. Techniek die zijn oorsprong heeft gevonden honderd jaar geleden, maar nog steeds volop wordt toegepast heeft nog steeds een plekje in het lesprogramma. Voor de techniek van de toekomst zoals het bewaken, bedienen en onderhouden van duurzame energie-opwekkers zoals bijvoorbeeld zonnepanelen, warmtepompen en windmolens wordt veel tijd ingeruimd.
Techniek in de huidige tijd is niet alleen maar het krijgen van vuile handen maar ook het gebruiken van je hoofd. Er wordt van de Energietechnicus van morgen heel veel gevraagd en daar staat een mooie toekomst tegen over.
Operationele techniek leidt op tot bediening, bewaking en daarnaast het onderhoud van kleine tot grote productieprocessen. Hierbij kun je denken aan de productie van elektriciteit, water, duurzame energie (windmolens), stadswarmte, papier en levensmiddelen.