Strijd tegen menstruatiearmoede

17 juni 2022

In samenwerking met Stichting Armoedefonds én met de inzet van bereidwillige studenten zorgen we voor voldoende menstruatieproducten op de locaties van Aventus. Deze zijn gratis beschikbaar en laagdrempelig te pakken in de menstruatieproducten-uitgiftpunten (MUP) kastjes in geselecteerde toiletgroepen per school. Dit in strijd tegen menstruatie-armoede. Weet jij wat het is?

Menstruatie-armoede is voor vrouwen een probleem als ze rond moeten komen van een beperkt budget in de week. Dat geld gaat voornamelijk naar het kopen van eten en drinken. Er blijft weinig geld over voor menstruatieproducten. Dit kan ervoor zorgen dat een vrouw niet naar school of werk gaat als ze menstrueert. Aventus zorgt ervoor dat deze producten op de locaties van Aventus voor iedere vrouw gratis beschikbaar zijn.

Aanleiding hiervoor was een eerder onderzoek, dat nog voor de coronatijd plaatsvond. Studenten onderzochten op onze locatie aan de Musschenbroekstraat in Apeldoorn, dat menstruatie-armoede daar een probleem is. Helaas is daar door de corona-lockdowns niet snel een vervolg aangegeven. Totdat dit onderwerp weer onder de aandacht kwam en vanuit verschillende collega’s een project werd opgezet om in samenwerking met het Armoedefonds menstruatieproducten-uitgiftpunten op alle Aventus locaties te plaatsen. Dit vond plaats in maart dit jaar.

Maar alleen met het plaatsen van MUP-kastjes vonden we dat het onderwerp nog steeds in een taboesfeer blijft. Op onze social mediakanalen en in interne berichten gaan we laagdrempelig het over dit onderwerp hebben. Weg met het taboe! Alleen zo kunnen we het onderwerp menstruatie-armoede makkelijker bespreekbaar maken.

En zo ontstaan er andere mooie initiatieven. Studenten aan de Musschenbroekstraat in Apeldoorn organiseren, vanuit een project voor het vak Burgerschap, een inzamelactie voor menstruatieproducten. “Met deze actie willen we naast het inzamelen ook dat het taboe eraf gaat. En dat als wij de box niet meer kunnen beheren, dat andere studenten het gaan overnemen. Dat mogen ook jongens zijn, juist tof als ze dat doen. Wat ook gaaf zou zijn is dat deze inzamelboxen straks op alle locaties van Aventus staan. En misschien wel op alle scholen in Nederland!”-Aldus Isa en Vera, eerstejaars HTV (Handhaving Toezicht en Veiligheid)-studenten. Van 30 mei tot en met 10 juni konden studenten en collega’s menstruatieproducten inleveren. Op een centrale plek binnen de school werd daarvoor een speciale box geplaatst.