Overslaan en naar de inhoud gaan

Verpleegkundestudenten in coronatijd

mockup magazine

Studenten Echica en Marissa hebben een tijdschrift gemaakt over verpleegkundestudenten in coronatijd. Het resultaat: een uniek kijkje in de levens van de zorghelden van de toekomst. Ze vertellen wat corona voor hen betekent qua school, werk en sociaal leven.

Hoe was het om aan dit tijdschrift te werken? 

Marissa: “Het was leuk en gezellig om samen met Echica aan het tijdschrift te werken. We hadden veel creatieve en eigen ideeën. Het was een uitdaging om hier samen iets moois van te maken.”

Echica: “We hebben de pagina’s aangepast zoals de persoon ook een beetje is. Zo leer je wat meer van mensen uit je klas. Het programma dat Marissa gebruikte was erg handig om de foto’s en tekst bij elkaar te laten passen. We hebben vanuit de klas veel positieve reacties gehad op het tijdschrift. Dit was erg leuk om te horen.”

Hoe hebben jullie de afgelopen maanden ervaren? 

Marissa: “Het afgelopen jaar leek snel voorbij te gaan, maar verliep anders dan verwacht. We zaten net 5 weken op school toen corona uitbrak en we thuis moesten blijven. In het begin dacht ik dat alles wel meeviel. Nu ik er op terugkijk is het veel serieuzer dan ik mij had voor kunnen stellen.”

Echica: “Ik vond het begin van de afgelopen periode stressvol. Je moet alles op een andere manier doen, zoals toetsen en opdrachten. Dat is wel even omschakelen, maar na een korte tijd wen je eraan. Toch vind ik het fijner op school te zitten dan thuis. Je voelt je toch geïsoleerd. Gelukkig had ik veel werkuren dus dan zit je niet helemaal thuis.”

Marissa: “Ik vond het jammer niet meer naar school te mogen, omdat ik de gezellige klas miste. Dit was namelijk het laatste halfjaar dat ik klassikaal les zou krijgen. Verder heb ik alleen nog maar stage. Deze coronaperiode heb ik veel gewerkt, op een afdeling waar mensen met dementie wonen. Gelukkig is hier geen corona uitgebroken.“

Waren er ook leuke kanten aan de quarantaine?

Echica: “Veel klasgenoten waren blij met meer vrije tijd. De lessen waren korter en de rest van de dag waren we vrij. Natuurlijk maakten we opdrachten, maar dat kon in je eigen tempo zolang het op tijd was ingeleverd.”

Marissa: “Een klein voordeel het afgelopen halfjaar was dat ik niet ver hoefde te reizen. Normaal moest ik twee uur reizen. De tijd die ik overhield kon ik besteden aan iets anders, bijvoorbeeld aan school of iets ontspannends.”

Hoe is de coronaperiode voor jullie klasgenoten?

Marissa: “Sommige klasgenoten werken in de zorg. Ze merkten dat het lastig is om steeds de nieuwe regels te volgen en uit te leggen aan cliënten. Bijvoorbeeld dat er geen bezoek mocht komen en dat ze genoeg afstand moesten houden. De meesten zijn gelukkig geen corona tegengekomen op hun afdeling. Een paar klasgenoten hebben wel coronapatiënten verzorgd. Zij vonden het best spannend om deze mensen te verzorgen. En een andere klasgenoot had twee collega’s die corona kregen. Gelukkig gaat het daar weer goed mee.”

Wat merken jullie nu van de coronacrisis?

Marissa: “Op dit moment lijkt corona overal weer op te spelen. Op mijn stage werken we sinds kort weer met mondkapjes op. We zijn erg voorzichtig. Bij klachten moet je je snel laten testen en mag je geen stage lopen. Je loopt hiermee een risico op studievertraging.”

Echica: “School is nog steeds heel anders. Iedereen is steeds bezig betere manieren te vinden om alles goed te regelen in deze tijd. Op mijn werk heb ik cliënten die veel meer thuisblijven of thuiswerken. Hierdoor zijn er meer zorguren dan normaal. In de zorg ben je altijd al bewust bezig met hygiëne, maar nu nog meer.”

Marissa: “Sinds corona heb ik veel minder contact met mensen. Je spreekt niet meer zomaar af. De overheidsregels maken het moeilijker spontaan leuke dingen te doen met elkaar.”

Hoe zien jullie de toekomst voor je?

Marissa: “Waarschijnlijk wordt alles wel weer redelijk normaal als er een werkend vaccin is en nog maar weinig mensen besmet zijn. De vraag is alleen hoelang dit nog gaat duren. Ik hoop in ieder geval de opleiding gewoon af te kunnen ronden, zonder verdere vertragingen.”

Echica: “Ik denk dat ik in de toekomst in de zorg blijf werken. Ik denk dat corona niet blijvend is. Maar we moeten wel bedenken dat er ook weer andere virussen en aandoeningen kunnen ontstaan. En dat zal ook weer veranderingen geven in de zorg.”

Marissa: “Persoonlijk heb ik het een beetje gehad, net als veel mensen. Tot die tijd hou ik mij aan de regels en denk ik aan de medemens. Alleen samen zorgen we dat we niet ziek worden.”