Overslaan en naar de inhoud gaan

‘Trots en met een havo- en vwo-diploma heb ik afscheid genomen van het Aventus Lyceum’

Sidra Jendo (22 jaar) is gevlucht voor de oorlog in haar geboorteland Syrië. Nu studeert ze aan de Universiteit van Groningen, maar toen ze op 16-jarige leeftijd naar Nederland kwam had ze geen middelbare schooldiploma. Op het Aventus Lyceum haalde ze haar havo- en vwo-diploma! We stellen haar drie vragen!

foto sidra

‘Waarom heb je voor het Aventus Lyceum gekozen?’

Kinderarts

‘Ik woonde nog in Syrië en ik droomde er al van. Kinderarts worden. Toen ik, samen met mijn moeder en twee zussen, naar Nederland kwam stond mijn wereld op zijn kop. Ik moest eerst de Nederlandse taal leren, voordat ik mijn droom waar zou kunnen maken. Dit lukte door boeken te lezen, Nederlandse televisie te kijken en les te volgen in de Internationale Schakel Klas in Deventer. Mijn mentor in Deventer vertelde mij over het Aventus Lyceum, want zij wist dat ik een diploma nodig had.

Kennismaking

Ik nam contact op en werd uitgenodigd voor een kennismaking met docenten van het Aventus Lyceum. Dit voelde vanaf de eerste minuut goed. Ze legden alles rustig uit, gaven antwoord op mijn vragen en dachten mee in het realiseren van mijn droom. Ik wist het toen zeker. Bij Aventus Lyceum zet ik de volgende stappen om naar de Universiteit te kunnen.

Trots

Het was niet altijd makkelijk, maar ik heb er geen moment spijt van gehad. Het eerste jaar heb ik mijn havo diploma gehaald en daarna in 1 jaar ook mijn VWO diploma. Elke week maakte ik met mijn docenten een studieplan en besprak met ze hoe ik het beste kon studeren. Om mijn vwo diploma in 1 jaar te halen heb ik voor 7 vakken lessen gevolgd. Dit betekende soms  lange lesdagen voor mij, maar samen met de docenten is het gelukt. Trots en met een havo én vwo diploma heb ik afscheid genomen van het Aventus Lyceum!’

‘Wat heeft je verrast bij het Aventus Lyceum?’

Droom

‘De docenten! Zij hielpen mij om mijn droom waar te maken; studeren aan een Universiteit. Het begon op een open dag van het Aventus Lyceum. Ik vertelde aan docenten dat ik graag mijn havo diploma wilde halen. Zij dachten gelijk mee. Dat voelde zo goed dat ik mij heb ingeschreven. Vanaf de eerste schooldag heb ik een studieplan met ze gemaakt. Wanneer volg ik welk vak? Welke uitleg heb ik nodig? Kan ik nog extra oefentoetsen maken? Allemaal vragen waar ik, samen met de docenten, een antwoord op vond.

Frans

De begeleiding tijdens en na de lessen was echt top. De docenten legden alles goed uit en wilden je altijd helpen. Zo moest ik bijvoorbeeld voor het vak Frans een sollicitatiebrief schrijven. Ik ging naar de docente toe en vertelde dat ik nog helemaal geen Frans kon. Ze hielp mij met de brief en gaf mij elke week Franse verhalen en boeken om te lezen. Zo ging ik snel vooruit!

Volwassen

Ik haalde mijn havo-diploma en ging verder met vwo op het Aventus Lyceum. Ik kreeg les van dezelfde docenten als op de havo. Ook nu boden zij alle hulp en gaven antwoord op al mijn vragen. De sfeer was gezellig en ik voelde geen drempel om op ze af te stappen. Ze maakten mij duidelijk dat ik het zelf moest doen en controleerden mijn huiswerk niet. Ik werd volwassen behandeld. Dat vond ik erg prettig. Op de Universiteit is dat namelijk nu ook zo.’

‘Welke tip heb je voor nieuwe leerlingen van het Aventus Lyceum?’

‘Ik heb zeker tips voor nieuwe leerlingen. Die deel ik graag, vertelt Sidra.

Droom

‘Stel jezelf de vraag; wil ik dit echt? Dat is mijn belangrijkste tip. Het lijkt misschien een open deur, maar toch is het goed om hier bij stil te staan. Weet je bijvoorbeeld waarom je een diploma of certificaat wilt halen aan het Aventus Lyceum? Kan en wil je er écht tijd voor vrij maken naast je werk?

Als je zelf duidelijk hebt waarom je naar het Aventus Lyceum wilt, dan wordt het makkelijker. Het kan een keer tegenzitten. Als je dan weet waarvoor je het doet, zet je door. Mijn droom was om te studeren aan de Universiteit. Als ik geen zin had om te leren, dacht ik daar aan.

Studieplek

‘Een andere tip is het vinden van een goede studieplek. Zorg dat je thuis of ergens anders een plek hebt waar je rustig kunt leren. Ik moest veel huiswerk maken en dan is een eigen plek, waar je niet wordt gestoord, heel fijn. Op school zijn er niet veel plekken, waar je na of voor de les, rustig kunt zitten. Kijk dus of je thuis zo’n plek hebt. In de bibliotheek heb je soms ook hele rustige en fijne plekken om te leren’.

Plannen

Mijn laatste advies is om elke week te plannen wat je moet leren. Maak bijvoorbeeld een overzicht in je agenda. Je kunt ook een schema op papier boven je bureau of spiegel hangen. Het heeft mij echt geholpen. Bespreek je planning ook met docenten of iemand thuis. Klinkt raar, maar als je het met iemand bespreekt hou je je ook eerder aan je eigen planning. Bij mij werkte het!