Overslaan en naar de inhoud gaan

Sarah, leerling vavo

Sarah (20 jaar) heeft vorig jaar juni haar vwo-diploma gehaald na twee vavo-jaren bij Aventus in Deventer. Ze reist nu vol zelfvertrouwen de hele wereld rond!

Waarom ben je het vavo gaan volgen?

In de 5e klas van de middelbare school was ik depressief. Ik spijbelde veel, waardoor ik niet kon overgaan naar 6 vwo. Toen had ik de optie om naar de havo te gaan of het jaar over te doen. Dat leek mij niets. Mijn mentor vertelde dat het vavo ook mogelijk was, alhoewel dat niet gebruikelijk was voor iemand van 17 jaar. Toch koos ik ervoor om met een schone lei te kunnen beginnen!

Hoe ging dat?

In het eerste jaar zat ik fulltime op school. Van de zes vakken die ik had, kreeg ik al het lesmateriaal van 4, 5 en 6 vwo in één jaar. Dat was hard werken ook in combinatie met mijn therapie, maar ik wilde geen studievertraging oplopen. Ook vond ik het fijn om als hoogbegaafde leerling weer uitgedaagd te worden. Het tweede jaar volgde ik vakken die ik met mijn natuurkundig profiel op de middelbare school nooit had kunnen volgen; Duits en Maatschappijleer. Super interessante vakken!

Wat het vavo mij heeft opgeleverd?

Ik ben zelfstandiger en heb meer doorzettingsvermogen. Ook ben ik nu sociaal sterker. Op mijn oude middelbare school had ik last van al die verschillende groepjes. Bij Aventus kon ik het ondanks het leeftijdsverschil goed vinden met mijn klasgenoten. Er waren geen groepjes, iedereen accepteerde elkaar. 

Wat moeten mensen weten over het vavo?

Docenten behandelen je als een volwassene en geven beter les, omdat ze je gericht leren wat nodig is om jouw diploma te halen. Van het leeftijdsverschil met andere klasgenoten merk je na twee weken al helemaal niets meer. En wisselen van school is niet zo’n ding, want je kan altijd contact houden met oud-klasgenoten!

Waar sta je nu één jaar na het behalen van jouw diploma?

Drie jaar geleden was ik zwaar depressief en dacht ik geen toekomst te hebben, maar nu reis ik de hele wereld over en geef ik vooral Engelse les aan kinderen. In deze volwassen baan en in het reizen komt de zelfstandigheid en het doorzettingsvermogen die ik bij Aventus heb opgedaan goed van pas. Tsjechië, Ierland, Roemenië, Polen en Taiwan staan op de planning voor de aankomende maanden!