Overslaan en naar de inhoud gaan

Oud-student Bouwkunde start als zelfstandig ondernemer

Florian Lakerveld is al op zijn 16e als vakantiehulp begonnen bij een klein bouwbedrijf bij hem in de buurt. Hij zat toen nog op de Havo maar wilde liever met zijn handen werken in de Bouw. Hij stapte over naar een opleiding voor Timmerman. Na het afronden van deze opleiding is hij begonnen aan de opleiding Middenkaderfunctionaris Bouwkunde bij Aventus.
Florian: “ Ik wilde meer leren over werkvoorbereiding, het plannen van projecten en over complexe bouwconstructies. Deze opleiding sloot precies aan op mijn interesses”.

Van alles leren over bouwprojecten
De opleiding begint met kleine projecten waar je leert om constructies te tekenen en materialenkennis opdoet. Naarmate de opleiding vordert, worden de projecten steeds groter en complexer. Je leert in kleine stapjes en weet steeds meer over wat er allemaal bij bouwprojecten komt kijken.
Florian: “ Ik heb zelf veel van constructieleer opgestoken. Je leert hoe constructies zijn opgebouwd, bijvoorbeeld een dak van een huis of schuur, wat voor materialen je moet gebruiken en wat voor diktes en soort folies je moet toepassen. Dit vond ik echt een interessant vak”.

Betrokken docenten en goede begeleiding
Wanneer  je kiest voor deze opleiding moet je echt geïnteresseerd zijn in bouw en bouwprojecten.
Je krijgt gave opdrachten zoals een bedrijfswoning ontwerpen voor een echte klant. Florian: “ Voor deze eindopdracht moesten wij een ontwerp maken, de kosten berekenen van de bouw, een planning maken, constructietekenen en nog veel meer. Dit was een opdracht zoals je in de praktijk ook tegenkomt. Heel leerzaam omdat het breed is ingestoken. Bij problemen kreeg ik altijd goede begeleiding van de leraren en wisten zij mij weer op het juiste spoor te krijgen”.

Afwisselend werk
Na de opleiding is Florian begonnen als zelfstandige en is hij inzetbaar voor verschillende bouwprojecten in en rondom het huis. Dit betekent dat hij zich verhuurt aan bedrijven maar meestal eigen klussen doet. Florian: “ Deze klussen variëren van het plaatsen en maken van een schutting tot het realiseren van de aanbouw van een woning. Volgend jaar wil ik graag de KOB-opleiding volgen. Na deze opleiding kan ik ook aan de slag als aannemer, dit  is een mooie aanvulling op mijn kennis en ervaring”.

Er is veel vraag naar een functionaris Bouwkunde
Wat zijn nu tips voor mensen die deze opleiding willen volgen? Florian: Zorg er altijd voor dat je alle lessen volgt en goed oplet, dan hoef je thuis niet meer zoveel te doen. En verder is een goede laptop heel erg handig omdat je met zware tekenprogramma’s moet werken. De stages zijn erg leuk en het is bovendien niet moeilijk om deze te vinden. Er is namelijk veel vraag naar studenten die deze achtergrond hebben, dus je hebt zo werk”.