Overslaan en naar de inhoud gaan

Mathilde, leerling vavo

Mathilde (20 jaar) staat op het punt om haar tweejarige vavo-traject met een havo-diploma af te ronden. Met haar eindexamens voor de deur vragen wij naar haar ervaring! Ook benieuwd?

Waarom ben je het vavo gaan volgen bij Aventus?

Bij het mbo was ik niet op mijn plek. De sfeer paste niet bij mij. Ik was onzeker en bescheiden en ik had het gevoel dat ik niet werd gezien in een klas van 30 leerlingen. Ook miste ik op het mbo de theoretische kennis, ik wilde meer leren. Na twee jaar ben ik daarom overgestapt naar het vavo om zo mijn havo-diploma te halen.

En hoe bevalt het?

Goed! Tijdens de open dag merkte ik al dat er veel aandacht en tijd voor mij was. De tijd en aandacht is er nog steeds. De klassen zijn klein en er is een veilige, fijne sfeer. Docenten weten hoe het met je gaat en hoe je ervoor staat. Ze helpen je ontzettend goed om jouw doel te behalen. Ook is het duidelijk wat er van je verwacht wordt en alles is goed georganiseerd. Dat geeft mij rust en stabiliteit. 

Wat heeft het je tot nu toe opgeleverd?

Ik heb het afgelopen jaar vijf examenvakken gedaan en gehaald! Dit jaar doe ik er nog drie om mijn havo-diploma te halen. Het vavo heeft mij nog zelfstandiger gemaakt, zeker ook in de tijd van corona waarin we vooral online les kregen. Ook heeft het mijn doorzettingsvermogen vergroot. 

Wat moeten mensen die de vavo overwegen weten?

Het vavo is er voor veel verschillende soorten leerlingen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en reden om hier te zijn.Iedereen is enorm gemotiveerd en bereid om elkaar te helpen. Maar het is ook nodig om zelfstandig te zijn en doorzettingsvermogen te hebben, want het kan goed druk zijn. Gelukkig zijn er altijd voldoende mentoren en begeleiders om je te helpen. 

Wat ga je hierna doen?

Vanaf september ga ik een opleiding in de sector zorg & welzijn volgen. Door mijn huidige zelfstandigheid, doorzettingsvermogen en zelfvertrouwen kijk ik daar erg naar uit. Door het vavo weet ik gelukkig ook dat ik altijd om hulp mag vragen!