Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview Sophie Hilhorst

Sophie Hilhorst studeerde in 2018 af aan de opleiding Sport en Bewegen. Zij studeert nu Fysiotherapie aan het Saxion in Enschede. Én ze heeft al drie boeken geschreven.

Nog gefeliciteerd met je afstuderen! Hoe beviel de opleiding Sport en Bewegen?

"Dank je wel. Die beviel goed, ik vond het een prima opleiding! Je moet zelf wel wat ondernemen. Ik ben naar het buitenland gegaan en heb in Spanje stagegelopen."

Waarom koos jij voor deze mbo-opleiding?

"Ik ben zelf sportief en ik wist al heel lang dat ik Fysiotherapie op het hbo wilde doen. De opleiding Sport en Bewegen leek me een mooie opstap naar Fysiotherapie."

Welk keuzevak heb je gekozen?

"Sportmassage. Dat was voor mij een makkelijke keuze, omdat dat mooi aansluit bij de opleiding die ik nu doe. Daar heb ik nu heel veel aan. We leerden echt heel veel, van je vingers aaneengesloten houden tot met je duim masseren. Op het hbo zeggen ze ‘probeer die bloeddoorstroming op gang te houden’, maar op het mbo leerden we meer over de positie van je hand."

Hoe was je stage in Spanje?

"Erg leuk. Ik heb 10 weken stagegelopen in een outdoorcentrum in Benidorm. Daar moest ik meelopen met de activiteiten en ze aanbieden, maar ook dingen inplannen en boekingen maken op kantoor. Benidorm is heel toeristisch. Er waren veel Engelsen, Belgen en Nederlanders. Het was leuk om daarmee in contact te komen. Het contact tussen Aventus en de contactpersoon in Spanje onderling was goed geregeld."

Bevalt het hbo?

"Ja zeker. Het is wel heel anders. Deze week heb ik bijvoorbeeld vakantie, maar ondanks dat ben ik druk. Op het mbo kun je wat meer relaxen in de vakantie. Hier gaat het echt continu door."

En je hebt je eigen boeken uitgebracht!

"Klopt. Het eerste boek heet Kamer 237 en inmiddels heb ik drie boeken geschreven. Het derde boek kwam uit in oktober 2018 en staan op Boekscout.nl en ik ben nu bezig aan mijn vierde boek."

Waar komt je passie voor schrijven vandaan?

"Al op de basisschool vond ik het leuk om verhalen te schrijven en verslagen te maken, wat anderen misschien saai vonden. Als klein meisje las ik ook heel veel en bedacht ik graag verhaaltjes in mijn hoofd. Ik vond het gaaf om te lezen hoe een schrijver dat soort verhalen kon bedenken. Dat wilde ik zelf proberen. Na veel pogingen had ik echt iets op papier staan. Toen heb ik de gok gewaagd om het in te sturen naar een uitgeverij en zij wilden het wel publiceren."

In hoeverre zien we je achtergrond terug in de boeken die je schrijft?

"Eigenlijk niet echt, omdat ik expres iets schrijf dat totaal anders is dan mijn echte leven. Ik kan een heel andere wereld omschrijven dan die ik zelf ervaar. Soms geef ik de hoofdpersonages in het boek karaktertrekken van mezelf mee, maar het is niet zo dat ik schrijf over stages in Spanje, fysiotherapie, sport en bewegen. Juist niet. Tussen mijn drukke studie door ben ik bezig met schrijven. Het is voor mij ontspanning. Je kan je gedachtes misschien niet letterlijk opschrijven, maar het is even anders dan de leerstof die je moet leren."

Veel succes met alles, Sophie!