Overslaan en naar de inhoud gaan

'Ik denk met veel plezier terug aan mijn tijd op het Aventus Lyceum, de inzet van de docenten is echt top!'

Anne-Lie Boom (25 jaar) bleek op haar 14e ziek te zijn. Ze werd geopereerd en een lange revalidatie volgde. De havo afronden op haar oude school lukte niet. Het Aventus Lyceum gaf haar wel die kans. We stellen haar daarom drie vragen!

Ervaring Aventus Lyceum

‘Waarom heb je voor het Aventus Lyceum gekozen?’

Andere oplossing

‘Ik zat in havo 2 en mijn hoofdpijn ging niet weg. Een jaar later bleek ik een hersentumor te hebben en werd ik geopereerd. Daarna moest ik onder andere weer leren lopen in een revalidatiecentrum. Hier vonden ze dat school afmaken niet meer mogelijk was. De prikkels van een klas zouden te veel voor mij zijn. Les volgen samen met 25 leerlingen lukte niet meer, maar er moesten toch andere oplossingen zijn? Ik klopte eerst bij mijn middelbare school aan. Zij konden mij helaas niet helpen’, vertelt Anne-Lie.

‘Met mijn ouders zocht ik verder. Zo kwam er eerst een leraar aan huis. Hij wist dat ik mijn havo diploma wilde halen en vertelde over het Aventus Lyceum. Misschien was dat iets voor mij, zei hij.

KPN klassencontact

Vanaf de eerste kennismaking bij het Aventus Lyceum dachten ze met mij mee. Ik kon in mijn eigen tempo vakcertificaten halen. De lessen volgde ik via het KPN Klassencontact. Thuis, via een beeldscherm in de klas, deed ik mee aan de lessen. Het geroezemoes in de klas werd weg gefilterd en zelfs een vraag stellen aan de leraar was mogelijk. Soms kwamen klasgenoten bij mij thuis leren. Zo was ik toch onderdeel van de klas!

Lange adem

In totaal heb ik 6 jaar op Aventus Lyceum gezeten. In 2013 ben ik begonnen met 1 examenvak per jaar. Later lukte het om twee a drie vakken per schooljaar volgen. Het was een kwestie van een lange adem, maar ik mocht in 2019 mijn havo diploma ophalen!’

‘Wat heeft je verrast bij het Aventus Lyceum?’

Docenten

‘De docenten! Na mijn operatie kon ik mij, in een klas met andere leerlingen, niet concentreren. Bij het Aventus Lyceum mocht ik vanuit huis lessen volgen met KPN klassencontact. Via een beeldscherm keek ik mee in het lokaal. Ik kon zelfs vragen stellen aan de docent.

Examens thuis

‘Ik dacht dat zij het vervelend vonden en last hadden van het beeldscherm in de klas. Dit was helemaal niet zo. Het bleek voor hen een leuke afwisseling en elke les zorgden zij ervoor dat alles werkte. Zo had ik les van dhr. van der Worp. Soms was er wel beeld, maar had ik geen geluid door een storing. Hij belde mij dan met zijn mobiel en zo kon ik toch horen wat hij zei en vragen stellen. Ook andere docenten deden dit trouwens, niet alleen dhr. van der Worp.

Niks was het Aventus Lyceum te veel. Ik maakte examens thuis. Er kwamen dan twee surveillanten naar mijn huis. Zij hielden in de gaten of ik niet vals speelde’, vertelt Anne-Lie lachend.

Buddy

Ook had ik ieder jaar een buddy. Een leerling uit de klas zorgde dat ik van alles op de hoogte was en zocht contact met een docent voor mij als het nodig was. Ook kwamen ze af en toe een oefentoets bij mij thuis maken. Ik heb er leuke vriendschappen aan over gehouden.

Ik denk met veel plezier terug aan mijn tijd op het Aventus Lyceum en de inzet van de docenten is echt top!’

‘Welke tip heb je voor nieuwe leerlingen van het Aventus Lyceum?’

‘Over deze vraag moest ik even nadenken’, vertelt Anne-Lie lachend.

Intakegesprek

‘Ik heb drie tips. De eerste is: vraag een intake gesprek aan. Probeer daarin jouw situatie zo goed mogelijk uit te leggen. Stel jezelf vooraf vragen. Wat wil ik bereiken? Wat heb ik nodig van het Aventus Lyceum? Hoe kunnen zij mij het beste helpen? Als je het fijn vindt, kun je altijd iemand meenemen. Zo zijn mijn ouders meegegaan.

Vragen

Een andere tip is eigenlijk heel simpel: durf te vragen! Bij het Aventus Lyceum controleren ze niet je huiswerk en vragen ze niet altijd of iedereen het snapt. Er wordt van je verwacht dat je ook zelf aan de bel trekt als je iets niet begrijpt. Ik heb geleerd om niet te wachten met vragen die ik had. Twijfel je of snap je iets niet? Trek een docent aan zijn of haar mouw en stel je vraag. Ze zijn altijd bereid je te helpen.

Mogelijkheden

Mijn derde en laatste tip is om te denken in mogelijkheden. Ik heb er zes jaar over gedaan om mijn havo diploma te halen op het Aventus Lyceum. Soms vond ik het zwaar, maar ik hield altijd mijn doel voor ogen. Het diploma. Bepaal dus jouw doel en denk wat er wel kan in plaats van wat niet lukt.’