Student Demi over persoonlijke begeleiding
Last van een moeilijke thuissituatie waardoor het op school ook niet zo lekker gaat? Demi, derdejaars student Medwerker Marketing & Communicatie bij Aventus in Apeldoorn, weet hoe dat voelt. Zij kreeg persoonlijke begeleiding van een schoolmaatschappelijk werker vanuit het Loopbaanexpertisecentrum, waardoor ze nu in alle rust kan gaan afstuderen.
Waarom heb je gebruik gemaakt van de persoonlijke begeleiding bij het LEC?
Mijn thuissituatie was niet zo goed. Mijn ouders waren ongeveer drie jaar gescheiden en ik stond tussen hen in. Ik had geen contact met mijn moeder en veel ruzie met mijn vader. Ik kon school er niet meer bij hebben, mijn resultaten gingen eronder lijden.
Hoe ben je bij het LEC terecht gekomen?
Zelf wist ik niet welke route ik binnen school moest bewandelen. Mijn studiecoach heeft mijn situatie gedeeld met een vertrouwenspersoon op school en die heeft ervoor gezorgd dat het Loopbaanexpertisecentrum (LEC) mij verder hielp met een schoolmaatschappelijk werker.
Vond je het lastig om om hulp te vragen?
Ik vond het niet lastig, maar vond het wel vervelend dat ik weer opnieuw mijn verhaal moest doen. Eerder heb ik mijn verhaal gedeeld met een hulpverlener, maar met hem kon ik echt niet praten en hij heeft mij dus ook niet geholpen. Daarom stond ik er nu wel voor open, maar had ik er niet heel veel vertrouwen in dat dit mij wel zou helpen.
Hoe heeft het LEC jou geholpen?
Ik werd begeleid door Marloes, een fijn persoon die tot mijn opluchting echt naar mij luisterde. Met haar had ik regelmatig gesprekken over mijn situatie. Eerst spraken we elkaar één keer in de drie weken, later is dat afgebouwd naar één keer per zes weken. Bij haar sprak ik uit waar ik mee zat. Zij stelde daar dan vragen over en door deze te beantwoorden wist ik zelf beter wat ik moest doen. Ze gaf mij ook huiswerk mee om thuis daadwerkelijk die stappen te gaan nemen.
Welke inzichten heeft het je gegeven?
Dat ik soms iemand nodig heb waar ik mijn verhaal bij kwijt kan. Marloes heeft mij geleerd rustig te blijven en niet meteen mijn mond open te trekken, ook al is de situatie alles behalve rustig. Ook heeft het traject mij laten zien dat ik vaak heel goed weet wat ik wil, maar soms de bevestiging nodig heb van iemand anders voordat ik een stap durf te zetten.
Wat heeft het je uiteindelijk opgeleverd?
Inmiddels heb ik de stap gezet om uit huis te gaan. Daardoor heb ik zelf rust gevonden, gaat het op school beter en heb ik ook een veel positievere relatie met mijn vader.
Meer weten over het LEC?
Bekijk hier de interviews van studenten die trainingen via het LEC hebben gevolgd en wat het hen heeft gebracht. Ken jij ook studenten voor wie dit nuttig kan zijn, bekijk dan het aanbod van het LEC en neem contact op.