Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview Rosalie

“Werken in de zorg is ontzettend dankbaar.”

Rosalie volgt de deeltijd mbo-opleiding Verzorgende IG. Zij zit in het tweede jaar van de opleiding en werkt bij Zorggroep Solis op de afdeling somatiek.

Waarom heb jij voor deeltijd mbo gekozen?

“Na een reorganisatie bij mijn vorige werkgever werd mijn functie boventallig, waardoor ik in de WW belandde. Ik was toen begin 50 met 32 jaar werkervaring en verwachtte dat ik vlot weer aan de slag zou kunnen binnen een soortgelijke functie, maar dat viel ontzettend tegen. Na 2,5 jaar kwam er via het UWV een uitnodiging voor de zijinstroomwervingsbijeenkomst in de zorg. Daar kon je speeddaten met verschillende zorginstellingen. Toen ik zag hoe dankbaar werken in de zorg is, heb ik gekozen voor deze deeltijd mbo-opleiding. Bovendien leer ik meer in de praktijk. Dat past beter bij mij dan drie jaar in de schoolbank zitten.”

Waar werkte je voordat je aan deze opleiding begon?

“In de commerciële wereld. Daar heb je korte lijnen nodig om te kunnen beslissen. In sommige situaties is dat ook in de zorg nodig. Ik ben niet bang om dat te doen in goed overleg. Heldere communicatie heb ik altijd belangrijk gevonden.

Ervaring bij zorginstellingen had ik ook, maar dan binnen commerciële functies en niet als zorgverlener. Ik vond het contact met mensen geweldig. Mijn interesse ligt ook in de mens zelf – ‘mensenmens’ noemen ze mij altijd.”

Wat spreekt je het meeste aan in deze opleiding dit beroep?

“De interesse voor de zorg komt echt vanuit mijn hart. Ik vind het belangrijk dat iemand in de laatste fase van het leven kwaliteit krijgt. Daar kun je als zorgverlener aan bijdragen. Wat ik in deze opleiding zo mooi vindt, naast levenservaring, is dat ik veel leer van de ziektebeelden van dementie. Mijn schoonouders waren dementerend. Ik was dus al mantelzorger. De verpleegtechnische handelingen die ik normaal op een afstandje bekeek bij mijn schoonmoeder, kan ik nu zelf.”

Rosalie assisteert de fysiotherapeut tijdens de activiteit “Ouderen in beweging”

Hoe is het om na zo veel werkervaring weer te studeren?

“In het begin vond ik het heel erg spannend na zoveel jaren niet naar school geweest te zijn. Ook gezien mijn leeftijd. ‘Zou ik het mezelf weer kunnen aanleren om te studeren?’, dacht ik. Op mijn 40ste heb ik een CVA (herseninfarct) gehad, waarna ik moest revalideren. Daarom ben ik extra trots dat ik dit ben aangegaan. Er zijn momenten waarop het wat moeilijk gaat, maar in principe is het goed te doen zo lang je je grenzen bewaakt.”

Hoe ziet de begeleiding eruit vanuit je werk en je opleiding?

“Het gaat goed. De begeleiding vanuit mijn werk is fijn. Er is gelukkig een klik en dat vind ik heel belangrijk op de werkvloer. Mijn looptrajectbegeleider is een schat, ik kan heel goed met Joke. Zij is gewoon heel prettig. Ook de andere docenten hoor. Het is fijn om op hetzelfde level te zitten met een docent.”

Hoe ziet je klas eruit?

“We hebben een heel leuke klas. De jongste is begin 20 en de oudste achterin de 50. Het is een hechte groep en we helpen elkaar. Het mooiste van de opleiding is dat je de eindstreep haalt met zijn allen.”

Is een deeltijd mbo-opleiding zwaar?

“Zolang je grenzen voor jezelf stelt en een bepaalde discipline hebt om alles realistisch te plannen is het prima te doen. Ik heb ook mijn ontspanning nodig en daar houd ik rekening mee. Mijn sociale leven staat wel op een laag pitje. Ik weet dat de opleiding twee jaar duurt, dus voordat je het weet is het voorbij.”

Waar zie jij jezelf staan over 5 jaar?
Over vijf jaar zie ik mijzelf functioneren als een ervaren en toegewijde Verzorgende IG.

Zou je deze opleiding aanraden? En zo ja, waarom?

“Ja! Je moet wel een hart voor de zorg hebben. Ik zou het zeker adviseren aan mensen die liever in de praktijk leren of ouder zijn. Het studeren en werken is goed te combineren mits je in zo’n opleiding duidelijke grenzen stelt, voor jezelf en de ander.”

Heb je nog een laatste tip voor aankomende studenten?

“Stel je open op de werkplek, want je leert zo veel in de praktijk. Goede communicatie is belangrijk om je open te kunnen stellen.”

Rosalie tijdens de open dag van Aventus