Overslaan en naar de inhoud gaan

Interview met Mitch, deeltijd mbo-student Allround Metselaar

"Nu ik drie jaar in de bouw zit kan ik lekker zelf op pad"

Interview met Mitch, deeltijd mbo-student Allround Metselaar

Mitch volgt deeltijd mbo-opleiding Allround Metselaar niveau 3. Hij zit in het derde en laatste jaar van de opleiding en werkt bij aannemersbedrijf Haarman in Harfsen.

Waarom heb je voor een werken en leren (BBL) opleiding gekozen?

“Ik wilde het vak ervaren en door in de praktijk te werken leer je het vak. Ik vind het leuk om met mijn handen te werken, daar was ik vroeger al mee bezig. Toen kwam eigenlijk de beslissing al om zo’n opleiding te doen.”

Wat spreekt je het meeste aan in deze opleiding en dit beroep?

“De opleiding past bij mij door de verhouding praktijk en theorie. Het is mooi dat je de theorie op school kunt maken en dat de rest van de dagen uit leren in de praktijk bestaat. 

Wat me het meeste aan de bouw aanspreekt is kleine bouw, bijvoorbeeld een aanbouw of renovatiewerk. Dan ga je strippen en opnieuw opbouwen. Nieuwbouw is ook wel leuk, maar dat vind ik zo groot.”

Hoe ziet de begeleiding vanuit je opleiding en werk eruit?

“Vanuit de opleiding hebben we één schooldag. Ik zit bij Bouwmensen in Deventer. Op het begin van de opleiding ga je twee tot drie weken de werkplaats in en dan gaan ze kijken wat je kunt en wat bij je past. Ikzelf pas meer bij een klein bedrijf, want ik vond het leuk om van alles wat te doen en zo breed mogelijk inzetbaar te zijn. Op niveau 3 is er meer zelfstudie als je meer ervaring hebt.

Vanuit het bedrijf, Haarman, krijg ik veel begeleiding. In het begin heb je echt een leermeester en een aanspreekpunt waarmee je op pad gaat. Nu ik drie jaar in de bouw zit kan ik lekker zelf op pad.”

Wat zijn je plannen direct na deze opleiding?

“Toevallig heb ik vorige week te horen gekregen dat ik in augustus kan starten op niveau 4. In de tussentijd blijf ik werken bij Haarman.”

Waar zie jij jezelf staan over vijf jaar?

“Er zijn twee opties: voor mezelf werken of uitvoerderstaken doen bij een klein bedrijf. Het mooiste is dat je dat bij elkaar kan combineren. Ik vind het leuk dat ik dan zelf kan meewerken, vooral bij zo’n klein bedrijf.”

Zou je deze opleiding aanraden? En zo ja, waarom?

“Ja, ik zou deze zeker aanraden. Je verdient natuurlijk meteen geld. Dat is niet het eerste en enige waar je aan moet denken, maar het is mooi dat je gelijk verdient. Bij de locatie Bouwmensen zijn de mensen heel goed in iemand opleiden en ze helpen je overal mee.”