Overslaan en naar de inhoud gaan

Ervaring van Jane, deeltijd mbo-student Verzorgende IG

Jane op haar werkplek

‘Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen’

Jane volgt de deeltijdopleiding Verzorgende IG niveau 3. Zojuist heeft zij het eerste halfjaar erop zitten.

Waarom heb je voor een werken en leren (BBL) opleiding gekozen?

“Omdat ik dan een inkomen heb. In mijn geval vervalt daardoor ook mijn uitkering, waar ik erg blij mee ben.”

Wat spreekt je het meeste aan in deze opleiding en dit beroep; waarom past deze opleiding bij jou?

“Ongeveer acht jaar geleden heb ik de opleiding SPW4 gevolgd bij Aventus. Dat vond ik erg leuk, dus ik ging in de zorg werken. Ik ben acht jaar activiteitenbegeleider in een verzorgingstehuis geweest. Echter werd daar een paar jaar geleden flink bezuinigd en ik werd ontslagen. Voordat ik aan de werken en leren-opleiding begon was ik nog wat zwervende, maar ik wist dat ik in de zorg wilde blijven. Ik heb nog twee jaar op de PG-afdeling van een verzorgingstehuis gewerkt en een jaar in de huishouding in een particulier zorghuis. Het omgaan met ouderen heb ik altijd met plezier gedaan. De keuze om voor Verzorgende IG te kiezen was dan ook het meest passende.”

Hoe ziet de begeleiding eruit vanuit je werk en je opleiding?

“Ik vind de begeleiding op mijn werk erg fijn. Mijn begeleidster neemt de tijd voor mij, geeft antwoord op mijn vragen en legt dingen uit. Op school vind ik de begeleiding ook goed. Er wordt meegedacht en voor vragen kun je altijd bij de betreffende docent terecht.”

Wat zijn je plannen direct na deze opleiding?

“Direct na de opleiding blijf ik werken bij Carinova, want na het behalen van mijn diploma ben ik verzekerd van een baan.”

Zou je deze opleiding aanraden en zo ja, waarom?

“Ja, ik zou de opleiding zeker aanraden. Zelf dacht ik al: ‘Dit had ik 10 jaar eerder moeten doen’! Het is leerzaam, leuk en persoonlijk vind ik het niet erg moeilijk. Het is ook leuk om in een klas te zitten met jongeren en ouderen. Je kunt elkaar allemaal wat leren. En straks zal ik heel erg trots op mezelf zijn dat ik dit diploma gehaald heb.”