Overslaan en naar de inhoud gaan

Informatie over stage kapper-studenten niveau 1

Heeft u een niveau 1 student als stageloper, of heeft u hier interesse in?

Wat ontzettend leuk en fijn dat u onze studenten wil helpen om hun toekomst vorm te geven! Onze studenten hebben nog geen ervaring in de praktijk en meestal ook nog geen algemene werkervaring. Hierdoor hebben ze soms een wat afwachtende houding. Wees geduldig en begripvol, dan komt dit in de meeste gevallen vanzelf goed. Onze studenten zijn vaak vriendelijk en gemotiveerd, maar daarnaast ook erg gebaat bij herhaling. Hoe vaker ze iets doen of voorgedaan krijgen, hoe beter het gaat. Dit hebben ze echt nodig en moet dus geen probleem zijn binnen uw salon.

Wat leert u de studenten van niveau 1?

Als u ze leert dat ze koffie en thee kunnen aanbieden aan de klanten, de salon moeten schoonhouden, de was doen, maar ook dat ze materialen kunnen klaarzetten, dan is dit echt al genoeg. Heeft u nou het idee dat ze meer voor u kunnen betekenen? Dan mag dat natuurlijk ook! Dit is allemaal naar eigen invulling en inzicht. Onze studenten zullen u ongetwijfeld vragen wanneer ze mogen gaan knippen of kleuren - ook al weten ze dat dit echt niet de bedoeling is. Wees hierin duidelijk; op school geven we dit ook duidelijk bij hen aan.

Wat leren wij onze studenten van niveau 1?

Bij Aventus proberen we de studenten vooral kennis van materialen en gereedschappen te leren, klantvriendelijkheid, samenwerken, gesprekken te voeren, schoonmaken, etc. Kortom: de eerste basisvaardigheden om te kunnen starten met werken. Daarnaast krijgen ze les in Nederlands, rekenen en Burgerschap. Voor wat betreft de praktijkvakken krijgen de studenten het wassen van de haren, een uitgroei opzetten, vlechten, tijdelijk omvormen met de warmtetangen, maar ook het basis knippen. Dit laatste zorgt voor een goede doorstroom naar niveau 2. Let op: we hebben het dan echt over de basis en er wordt nog niet iets ingewikkelds van de studenten verwacht. Ze weten hoe ze een schaar en kam moeten vasthouden. Ook leren ze het hele schooljaar door dat ze stevig moeten föhnen met de borstels. Dit is vaak een lang proces, daarom  wordt hier het hele jaar op getraind.

Kortom:

Wat verwachten wij van de salon?

  • Geduld en begrip (herhaling, herhaling)
  • Leren schoonmaken
  • Leren koffie en thee aan te bieden
  • Materialen klaarzetten
  • Denkt u dat de stageloper meer voor u kan beteken qua wassen, kleuren of iets anders? Dan mag dit. Dit is naar eigen invulling.

Wat kunt u verwachten van de student?

  • Nog geen ervaring dus vaak een afwachtende houding
  • Geen ervaring in de praktijk voor het vak
  • Gemotiveerd
  • Vriendelijk
  • Ze gaan vragen wanneer ze mogen knippen of kleuren, maar ze weten dat dit nog niet de bedoeling is

Nieuwsgierig of enthousiast geworden?

Neem vooral contact met ons op!

Irene Van Laar: i.vanlaar@aventus.nl

Ilona Kronmoller: i.kronmoller@aventus.nl