Monteur koude- en klimaatsystemen (BBL)

Werken & leren

Iets voor jou?

Heb je kijk op techniek en ruimte? Snap jij technische tekeningen? Kun jij tegen kou en temperatuurverschil? Dan heb je vast al vakkennis in de installatie- en koudetechniek. Ben je ook nog eens precies en red jij je heel goed in een groepje? Groei dan door in de techniek. Meld je meteen aan voor de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen bij Aventus.

De opleiding

Dit leer je

Bij Aventus leer je tijdens je opleiding Monteur koudetechniek onder meer:

 • koelleidingen aanleggen
 • (elektrotechnische) onderdelen plaatsen en aansluiten
 • elektrotechnische leidingen leggen
 • druk testen en lek zoeken in koude-installaties
 • koude-installaties laten draaien

Daarnaast krijg je algemene kennis: toegepaste natuur- en wiskunde en burgerschap.

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen met één van deze bewijzen:

 • Diploma VMBO: Basisberoepsgerichte, Kaderberoepsgerichte, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma entreeopleiding (niveau 1)
 • Diploma mbo-vakopleiding voor eenzelfde beroep of beroepscategorie
 • Bij doorstroom vanuit VMBO Z&W, Landbouw of Economie is Wiskunde of Natuur-en Scheikunde vereist
 • Een certificaat van een erkend leerbedrijf
Kennismaking

Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een individueel kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar jouw (werk)ervaring en vooropleiding. Aan de hand hiervan kunnen we samen met jou bepalen wat de meest geschikte leerroute en opleiding is.  

Met jouw werkgever wordt voorafgaand aan de start van de opleiding afspraken gemaakt over zaken als praktijkbegeleiding, examinering, lesplanning en praktijklessen. Op basis van deze inventarisatie kan een werkgever ervoor kiezen een pluspakket in te kopen bovenop de standaard werkgeversbijdrage. Denk hierbij aan zaken als: dealer workshops, ondersteuning bij de organisatie van de examinering, maatwerk binnen lestijden etc.

Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.

Na je opleiding

Na je opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen heb je keus: een job zoeken óf doorgroeien met een opleiding op niveau 3, Eerste monteur koudetechniek.

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Monteur koude- en klimaatsystemen doe je verschillend technisch werk. Je installeert koude-installaties, bouwt ze om en zorgt dat ze draaien. Hiervoor leg je ook water- en luchtleidingen (installatietechniek) en sluit je de apparatuur aan (elektrotechniek). Meestal werk je met één of een paar collega-monteurs in de werkplaats van je baas óf bij een klant. Soms werk je hoog in de lucht of op plekken waar je moeilijk komt. Ook schrijf je verslagen van je werk. 

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Monteur koude- en klimaatsystemen vind je een job bij bedrijven die koude-installaties bouwen, onderhouden en repareren. Zoals grote koelpakhuizen, vriesinstallaties, koelwagens en luchtbehandelingsinstallaties.

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.