Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

LET OP: flexibele instroom is afhankelijk van de beschikbare ruimte in onze lokalen en ateliers.

Interieuradviseur iets voor jou?

Ben je gek op het inrichten van je woon- of slaapkamer? Loop je over van creatieve ideeën en volg je je eigen weg? Voel je daarnaast goed aan wat mensen willen en leg je jouw ideeën goed aan ze uit? Als je dan ook nog eens netjes werkt en overal een oplossing voor hebt, hoor jij helemaal thuis in de wereld van interieur. Start dan met de driejarige opleiding Interieuradviseur van Aventus!

De opleiding Interieuradviseur

Dit leer je

Je ontwerpt het interieur van huizen, kantoren, winkels en andere gebouwen. Bij Aventus spelen we in op de trends en ontwikkelingen die zich in het beroepspraktijk voordoen zoals de nieuwste digitale programma's, de duurzaamste materialen en de diverse interieurstijlen. Tijdens de opleiding Interieuradviseur leer je daarnaast van alles over:

  • Interieurstyling
  • 2D en 3D ontwerpen/ tekenen met perspectief
  • 3D-woonadvies in Sketch-up 
  • Trends, interieurstijlen & kleur
  • Lichtplannen & kleuradvies
  • Materiaal- & merkenkennis
  • Klantgesprekken, verkooptechnieken & offertes opstellen

Aanvullende vakken

Daarnaast krijg je ook: Nederlands, Engels, Rekenvaardigheid, Loopbaan & Burgerschap en worden er verschillende keuzedelen aangeboden waar je uit kan kiezen zoals Duurzaamheid, Interieurstyling, Fotostyling en Ondernemersvaardigheden, Voorbereiding HBO onderwijs, Creatieve profilering. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. 
 

Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Interieuradviseur met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: Kaderberoepsgerichte (KB), Gemengde (GL) en Theoretische Leerweg (TL)
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo-diploma
  • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt na een gesprek met onze begeleidingsdeskundige.

Hoe ziet jouw opleiding eruit?

Gezamenlijk halfjaar 

Deze opleiding begint met een gezamenlijk half jaar samen met de opleiding Ruimtelijk Vormgever. Beide opleidingen hebben veel raakvlak en hierdoor ontdek je welke opleiding het beste bij jou past. In deze periode doe je de eerste vakkennis op en leer je vooral jezelf goed kennen: wat kun je, wat wil je en waar ligt je toekomst? Als je wilt, kun je na dit eerste halfjaar nog makkelijk overstappen naar de opleiding Ruimtelijk Vormgever of met meer zekerheid kiezen voor de opleiding Interieuradviseur. Handig, toch?

Naast een gezamenlijk halfjaar bestaat je opleiding uit een profieldeel en meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het MBO gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels (alleen voor niveau 4) 
  • Loopbaan en Burgerschap 

Vakken in projectvorm

Bij deze opleiding krijg je de vakken aangeboden in projectvorm. Het project wordt zo geschreven dat alle onderdelen er steeds in terugkomen: het ontwerp vanaf het klantgesprek tot het daadwerkelijk maken van een product, de presentatie en de oplevering. Dit begint simpel met bijvoorbeeld een klantgesprek en het maken van een moodboard en wordt naarmate de opleiding vordert steeds verder uitgebreid. Het eerste project dat je doet ligt vast. Bij de andere twee projecten maak je zelf een keuze. Zo kies je je eigen route – uiteraard binnen de kaders van de opleiding.

Je wordt opgeleid als toekomstig interieuradviseur. Als interieuradviseur heb je een aantal werkzaamheden, die in het ontwerpproces ieder keer terugkomen. Deze veelvoorkomende werkzaamheden zijn belangrijk om goed onder de knie te krijgen, de kennis en kunde hiervoor ontwikkel je tijdens het uitvoeren van de verschillende projecten.

Stage

Je loopt gedurende de opleiding 40 weken stage verspreid over 3 jaar. In het eerste en in het tweede jaar loop je 10 weken stage en in het examenjaar zijn dit 20 weken. 

Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroeps specifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vak specialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

  • Interieurstyling
  • Duurzaamheid in het beroep 
  • Voorbereiding hbo
  • Oriëntatie op ondernemerschap.

Na je opleiding

Na je opleiding Interieuradviseur heb je allerlei keuzes:

  • Aan de slag als zelfstandig interieuradviseur met een eigen onderneming
  • Aan de slag als interieuradviseur in één van de drie richtingen: interieuradviesbureau, keuken- & badkamerbranche of in een woonwinkel. 
  • Doorstuderen, bijvoorbeeld aan één van de volgende hbo-opleidingen: Interieurarchitectuur, Architectuur, Bouwkunde, Design Academy

Wat wordt je werk?

Je ontwerpt het interieur van huizen, kantoren, winkels en andere gebouwen. Je doet dit zowel op het gebied van stoffering, als op het gebied van meubels. Beide doe je samen met de klant en met inspiratie vanuit zijn en jouw ideeën. Je geeft hierbij advies en verkoopt artikelen die bij dat advies passen. Elk interieur maak je anders. Voor je start, maak je samen met je klant een globaal plan en bespreekt de mogelijkheden die er zijn. De uitkomst hiervan zet je op papier (offerte), net als de startdatum van je werk en je plan van aanpak.

Ben je enthousiast geworden? Schrijf je dan in door op de inschrijfbutton te klikken!

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.