Assistent mobiliteitsbranche / Assistent fietsenmaker (BOL)

School & stage

Assistent Fietsenmaker iets voor jou?

Heb je interesse voor techniek? Sleutel je graag (aan fietsen ) en ben je niet bang voor vieze handen? Je wilt precies weten hoe iets werkt, wilt daarmee je technisch inzicht verbeteren en maakt graag klanten blij? Kies dan de entree opleiding Assistent mobiliteitsbranche met het beroepsprofiel Assistent Fietsenmaker.

Op een toplocatie, bij partner Zilt Bikes in Zutphen, leer je de fijne kneepjes van het vak van de fietsenmakersvak. 

De opleiding Assistent fietsenmaker

Dit leer je

Bij deze opleiding leer je om ondersteunende werkzaamheden uit te voeren in de fietsenbranche. Je gaat direct in de praktijk aan de slag en kunt na de opleiding aan het werk als assistent bij een fietsenmaker. Vrijwel alle lessen, zowel theorie als praktijk, volg je in het pand van Zilt-Bikes in Zutphen. Het pand is speciaal ingericht voor het werken aan fietsen en opleiden tot fietsenmaker. We beschikken daar over een eigen leerwerkplek met gereedschap en materialen. Je leert hier simpele reparaties uitvoeren, maar ook complexe handelingen aan bijvoorbeeld een elektrische fiets.

Ook Nederlands, rekenen en burgerschap zitten in je vakkenpakket. 

Let op: dit beroepsprofiel valt onder het beroepsprofiel Assistent Mobiliteitsbranche. Als je je aanmeldt voor deze opleiding, dan zie je in het volgende scherm 'Assistent Mobiliteitsbranche (Fietsenmaker)' staan. Dit is het juiste beroepsprofiel, hier kun je je dus voor aanmelden.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent fietsenmaker als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt
Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Assisteert bij technische werkzaamheden aan voertuigen
Werkprocessen

 • Richt de werkplek in
 • Voert (technische) werkzaamheden uit aan een voertuig
 • Ruimt de werkplek op en maakt deze schoon
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

Het keuzedeel is een verplicht onderdeel binnen de mbo-opleiding. Je doet examen voor het keuzedeel maar je kan hier (nog) niet op zakken. De volgende keuzedelen worden aangeboden bij deze opleiding:

 • Duurzaamheid in het beroep A
 • Solliciteren 
Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

 • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
 • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
Liever Assistent Automonteur worden?

Lijkt dit beroepsprofiel je leuk, maar heb je meer met auto’s dan met fietsen? Neem dan eens een kijkje bij het beroepsprofiel Assistent Mobiliteitsbranche – Assistent Automonteur. Voor beide [RR1] beroepsprofielen geldt dat je je inschrijft voor het beroepsprofiel Assistent Mobiliteitsbranche. Bij de intake kun je aangeven naar welk profiel je voorkeur uitgaat.

Taalklas: Verbeter je Nederlands

Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationale Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas 

Na je opleiding

Wist je dat er in Nederland ruim 25 miljoen fietsen op de weg zijn? En dat worden er alleen maar meer! Dit vervoersmiddel heeft regelmatig onderhoud nodig, waarvoor men jou goed kan gebruiken. 

Deze opleiding geeft je dus een grote kans op werk. Denk daarbij aan werken in een fietsenwinkel, een fietsenmaker, een fietsverhuurbedrijf of een fietsenstalling. 

Verder leren?

Heb je een leerbaan gevonden en wil je verder werken en leren? Dan kun je je aanmelden voor een mbo niveau 2 opleiding (BBL)  Fietstechnicus bij Aventus voor Fietstechnicus. Uiteraard kun je ook doorstromen naar andere (technische) niveau 2 opleidingen bij Aventus.

Bekijk de livestream

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.