Overslaan en naar de inhoud gaan

Onderwijsroute

Voor nieuwkomers in Nederland die willen instromen op mbo niveau 2 of hoger, en dit ook aankunnen, heeft Aventus de Onderwijsroute ontwikkeld. Tijdens de Onderwijsroute volg je een inburgeringscursus en tegelijkertijd start je op het mbo.
 

Voor inburgeringsplichtige nieuwkomers biedt Aventus de leerroute Onderwijsroute aan. Dit is een route voor vooral jongeren tussen de 18 en 30 jaar. Je leert de Nederlandse taal op niveau B1 of hoger. Ook word je voorbereid op het volgen van een mbo 2, 3 of 4, hbo- of universitaire opleiding.
 

De gemeente begeleidt je bij de inburgering. Aanmelden voor de Onderwijsroute van Aventus gaat dan ook via de gemeente. Heb je interesse in het volgen van de Onderwijsroute, vertel het aan je gemeentecontactpersoon.
 

Let op: voor deze route kun je je niet zelf aanmelden. Aanmelden gaat altijd via de gemeenteregisseur. Heb je interesse in het volgen van deze route? Geef dit dan aan bij je gemeenteregisseur. 
 

Hoe werkt het? 

De gemeenteregisseur bepaalt wie er aangemeld wordt voor de Onderwijsroute van Aventus. Ben jij aangemeld? Dan maak je bij Aventus een toets die helpt om je niveau te bepalen. Als de toets uitwijst dat je mbo niveau 2, 3 of 4 aankunt, dan kun je instromen in de Onderwijsroute. Goed om te weten: voor kandidaten die getest worden op hbo-niveau, is een samenwerking met Saxion opgezet.
 

Hoe ziet de Onderwijsroute eruit? 

De Onderwijsroute bestaat uit een inburgeringscursus (alles rondom Nederlands: spreken/schrijven/luisteren en kennis van de Nederlandse maatschappij, hier word je door DUO op getest). Daarnaast volg je vakken als rekenen, Engels, werknemersvaardigheden en digitale vaardigheden. Na een half jaar kijken we samen welke mbo-opleiding je wilt gaan doen. Hier word je lesprogramma op aangepast. Je krijgt vanaf dat moment ook vakken die je nodig hebt om toegelaten te worden bij de mbo-opleiding van je keuze. Je diploma van de Onderwijsroute - met uitstroom naar mbo niveau 2, 3 of 4 - is je toelatingsbewijs voor het mbo.
 

De Onderwijsroute is een intensief taalschakeltraject om zo snel mogelijk Nederlands (lezen, luisteren, spreken en schrijven) niveau B1 of hoger te halen (circa 1.000 uur). Tegelijk wordt je zo goed mogelijk voorbereid op het instromen op een mbo of hbo opleiding. Daarom leer je behalve de Nederlandse taal ook Engels, krijg je rekenen en studievaardigheden. Kennis van de Nederlandse Maatschappij (KNM) maakt ook deel uit van de Onderwijsroute. Deze vakken bij elkaar opgeteld is ongeveer 500 uren les. 

Een taalschakeltraject is een voltijdstraject, je hebt elke dag les, op een relatief hoor leerniveau dat  anderhalf jaar duur.
 

Wanneer voldoe je aan de inburgeringsplicht? 

Je voldoet aan de inburgeringsplicht als je het diploma van het taalschakeltraject behaald hebt. Dat bestaat uit: 

  • De centrale examens voor de examenonderdelen lezen, luisteren, schrijven en spreken op niveau B1 of hoger
  • Het centraal examen voor KNM
  • Andere onderdelen van het taalschakeltraject, zoals studievaardigheden en vaardigheden voor opleiding en beroep, rekenen en Engels zijn behaald. 
  • Als je het Participatieverklaringstraject heb t behaald (via de gemeente)
     

Lesdagen, locatie & duur 

Voor de Onderwijsroute volg je vijf dagen per week les op de locatie van Aventus in Deventer (Snipperlingsdijk). De Onderwijsroute duurt 1,5 jaar inclusief inburgeringscursus en examens. Er zijn voor kandidaten geen kosten verbonden aan de Onderwijsroute. 1 
 

Meer weten? 

Wil je graag instromen in de Onderwijsroute? Vraag er dan naar bij je gemeenteregisseur. Heb je vragen over inhoud van het programma? Neem dan contact op met: