Vrijheidsfestival | Burgerschapsdag over vrijheid

Daarover gingen 150 studenten met elkaar in gesprek vandaag tijdens één van de Gelderse Vrijheidsdagen 2023. Rijnbrink organiseert deze dagen samen met Erfgoed Gelderland, CODA-Apeldoorn en de Provincie Gelderland om stil te staan bij het feit dat vrijheid niet vanzelfsprekend is.

De dag begon met een basis debattraining in de klas. Waar moet je op letten bij je presentatie? En wat maakt een argument sterk? In twee uur werden de studenten meegenomen in het reilen en zeilen van debat. Én niet te vergeten, het nut daarvan: debatteren is een middel om gebruik te maken van je vrijheid van meningsuiting. Vervolgens werden uit elke trainingsgroep tien afgevaardigden gekozen die deelnamen aan het grote slotdebat bij CODA Apeldoorn.

Daar gingen de zes teams met elkaar in debat over de stellingen:

-    Iedere jongere moet na de middelbare school een jaar het leger in
-    Accounts van influencers die fake news verspreiden moeten geblokkeerd worden
-    Voetbalsupporters die geweld gebruiken moeten een levenslang stadionverbod krijgen

De jury, bestaande uit Lynn Van Geel, Peter van t Hoog, Bernard Fransen, Marc Wingens en Jan Wolf, beoordeelde de teams en gaf feedback tussen de drie debatten door. We genieten nog lang na van deze dag, want wat is het mooi om in vrijheid te kunnen debatteren met z’n allen. Agree to disagree, dat is waar het vandaag over ging. Dank aan alle studenten voor jullie bijdrage en mooie inzichten! 

#vrijheid #burgerschap #debatteren #mbo #ditismbo