Studenten bezoeken gemeentehuis Deventer

Woensdag 23 november gingen 180 tweedejaars studenten van Pedagogisch werk naar het stadshuis van Deventer. In het kader van de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2022 deden studenten Bestuurskunde van Saxion in Deventer onderzoek naar de eventuele drempels die jongeren ervaren om te gaan stemmen. Uit dit onderzoek kwam onder andere naar voren dat mbo-studenten zich weinig of niet betrokken voelen bij (lokale) politiek. Dat zien zowel gemeente Deventer als Aventus natuurlijk graag anders.

Het doel van deze dag was om de gemeentelijke politiek dichter bij de student te brengen. Er werd vol interesse gedebatteerd over het verlagen van leeftijdsgrens voor alcohol naar 16 jaar, het legaliseren van pepperspray en nog veel meer.

Door studenten voor studenten

De organisatie van de dag was in handen van vier derdejaarsstudenten van de opleiding Onderwijsassistent bij Aventus: Sanne, Jochem, Zoë en Noor. Door middel van hackathons inventariseerden zij welke politieke thema’s leven bij hun studiegenoten en aan welke kennis behoefte is. Hierbij bedachten ze werkvormen die aansluiten bij de belevingswereld van Mbo-studenten. De studenten werden hierin ondersteund door docenten van Aventus en medewerkers van de raadsgriffie.

Speeddaten

Eén van de activiteiten was het speeddaten met medewerker van de gemeente. Zo kregen de studenten zelf een beeld van wat de gemeente allemaal doet en regelt voor haar inwoners. Aan tafel zaten een telefonist, wijkmanager, secretaresse, toezichthouder, raadslid én burgemeester.

Hartelijk dank Annemiek Bontje en Loran Ressing voor deze mooie organisatie.

En we willen ook graag de gemeente Deventer bedanken voor de warme ontvangst.