Politiechef Midden-Nederland, Martin Sitalsing in gesprek over vrijheid met studenten Veiligheid

Heeft uw baan invloed op uw dagelijks leven? En gaan mensen misschien anders met u om vanwege uw werk? Heeft u wel eens te maken gehad met discriminatie binnen uw werkgebied? Heeft u er wel eens over nagedacht om te stoppen met uw beroep door een ingrijpende gebeurtenis?

Deze en nog veel meer vragen werden beantwoord door Martin Sitalsing op dinsdag 20 december tijdens een gesprek onder leiding van de Balie over het thema; Vrijheid.  

Martin Sitalsing groeide op in Suriname en Nederland. Hij studeerde voor accountant, maar werd uiteindelijk politieagent. Zijn carrière verliep vlot: van agent en inspecteur in Amsterdam tot districtschef in Groningen en korpschef van Twente. Hij is nu politiechef Midden-Nederland.

Er volgde een gesprek van ruim een uur waar Martin vertelde over het dragen van een uniform. “Als je in uniform buiten staan dan verander je de omgeving. Mensen stellen je vragen en ze verwachten ook iets van je. Je kunt echt iets toevoegen aan de samenleving.” 

Martin was ook benieuwd naar de blik van de studenten op het vak en wat zij kunnen toevoegen. In Nederland is er altijd een spanningsveld van maximale veiligheid en maximale vrijheid. Hoe je hier mee omgaat is uitvoerig besproken.  

Martin vroeg aan de studenten wat hun drijfveer is. Zoë (tweedejaars) gaf antwoord en wil graag bij de politie, ze ziet in dat het een heftige baan is en praat hierover met vrienden en haar ouders. Ze kijkt er naar uit om samen te werken met collega’s en leert tijdens haar stage de eerste kneepjes van het vak.  

Martin doet ook een oproep naar de studenten: “Hou je nieuwsgierigheid vast, denk eerst 2 seconde na voordat je iets doet en blijft respectvol. Je leert veel op jouw opleiding en ook op de politieacademie. Maar het echte vak leer je door te reflecteren in de praktijk. Leer van je fouten en bespreek het met elkaar.” 

Na afloop vertelden de studenten dat ze het een leuk gesprek vonden! Bedankt Martin voor je tijd en de mooie verhalen. Het Nationaal gesprek over Vrijheid werd mogelijk gemaakt door het vfonds, MBO Raad, en het Nationaal comité 4 en 5 mei.