Orange the World | Stop geweld tegen vrouwen

Logo Orange the World, stop geweld tegen vrouwen

Op 30 november 2023 organiseerde Aventus samen met Soroptimistclub Apeldoorn SorgeLoo’s, Soroptimistclub Apeldoorn en Inner Wheel Apeldoorn een symposium voor 200 studenten in het kader van 'Orange the World'. Stop geweld! Orange the World zet zich in om geweld tegen vrouwen, mannen en kinderen te stoppen. In 2023 is het thema van Orange the World: veilig, overal en altijd! Wij zijn medestander, en het doel was om een hand uit te reiken aan studenten waarbij sprake is van geweld, maar ook om hen te stimuleren om hulp te zoeken.

 

Geslaagd symposium 

De professionals Maaike en Anita begeleidden het symposium en gingen ook de interactie aan met de studenten over dit kwetsbare thema. Het symposium zou volgens hen geslaagd zijn als ze met elkaar over dit thema kunnen praten. Het allerbelangrijkste is om de schuld en schaamte eraf te halen. Het doel van het symposium was om dit onderwerp bespreekbaar te maken en handvatten te geven aan studenten over: - Wat je kunt doen als je getuige bent - Wat je kunt doen als je vermoedens hebt - Wat je kunt doen als je slachtoffer bent - Hoe voorkom je victim blaming - Waarom zoeken slachtoffers vaak geen hulp? En hoe kunnen we dit voorkomen?

 

Hulp 

Naast ervaringsdeskundigen was ook de wijkagent aanwezig. Hij vertelde over situaties achter de voordeur, maar hij wilde met name aangeven dat je ook altijd bij je wijkagent terechtkan. De politie kan je de juiste weg wijzen, bijvoorbeeld naar het centrum voor seksueel geweld. De casemanager die aanwezig was vertelde meer over dit centrum, waar ze professionele hulp bieden aan iedereen die een nare seksuele ervaring heeft meegemaakt, online of offline. Het maakt niet uit of dat nu kort of langer geleden is gebeurd.

 

Interactieve sessie in de klas

De studenten volgden ook nog een interactieve sessie in de klas. Ze speelden het spel ‘Achter de voordeur’ of een escaperoom over het thema. De ketenaanpak mensenhandel en loverboys biedt deze escapegame aan. Tijdens deze escapegame word je uitgedaagd om puzzels op te lossen rondom het thema seksuele uitbuiting en grensoverschrijdend gedrag. De studenten waren geraakt door de verhalen van de ervaringsdeskundigen. De studenten vertelden: “je  kunt iets leren uit een boek, maar dit maakt veel meer indruk."

 

Wij willen alle betrokken partijen bedanken voor deze mooie samenwerking. 

 

Meer weten over dit thema?

Orange the world: Home - Orange the World

Centrum seksueel geweld: Hulp aan slachtoffers van seksueel geweld - Centrum Seksueel Geweld

Achter de voordeur: Wie - Achter de voordeur producties