Koningin Máxima brengt werkbezoek over schuldhulpmethoden

Hare Majesteit Koningin Máxima heeft woensdag 24 mei een werkbezoek gebracht aan Aventus in Apeldoorn. Het bezoek stond in het teken van drie schuldhulpmethoden:

  • ‘Hoe word je rijk?’
  • Over Rood
  • Plinkr.Hub

De methoden richten zich op financiële educatie, advies aan ondernemers en hulp aan mensen onder bewindvoering en worden in samenwerking met SchuldenlabNL opgeschaald door heel Nederland.

Wij mochten als Aventus de locatie host zijn en we hebben uiteraard de studenten zoveel mogelijk ingezet. De studenten van facilitair leidinggevende hebben gezorgd voor koffie, thee wat lekkers en een overheerlijke aspergesoep. De studenten van toerisme hebben het ontvangst begeleid van de gasten samen met de beveiliging. De lunch werd verzorgd door de studenten van de koksopleiding en horeca. Zo’n 25 studenten mochten een mooie bijdrage leveren aan het bezoek. Mooi om te zien hoe onze studenten straalden!

Máxima in de klas

Koningin Máxima kreeg eerst een korte toelichting op de inhoud van de drie schuldhulpmethoden en de doelgroepen. Aansluitend woonde zij een deel van de les ‘Hoe word je rijk?’ bij. Dit interactieve lesprogramma van Money Start is gemaakt voor jongeren tussen de 14 en 18 jaar om financiële vaardigheden te bevorderen en schulden te voorkomen. De gastdocenten van Money Start zijn schuldhulpverleners, budgetcoaches en maatschappelijk werkers. Daarnaast vertellen jonge ervaringsdeskundigen hoe zij in de schulden zijn geraakt en hoe zij samen met Money Start werken aan een effectieve oplossing, te beginnen bij het vragen om hulp.

Uit de Schuldenmonitor 2020 van het Bureau Kredietregistratie blijkt dat het aantal jongeren met schulden de afgelopen vijf jaar is verdubbeld. Een van de redenen is dat jongeren niet goed zijn voorbereid op het feit dat zij vanaf 18 jaar zelf verantwoordelijk zijn voor hun financiën. Koningin Máxima sprak met studenten en docenten van de techniekopleiding, niveau 1, over hun ervaring met het lesprogramma.

Na de les sprak nam Koningin Máxima deel aan twee gesprekken over Over Rood en Plinkr.Hub. Over Rood is een vrijwilligersorganisatie door én voor ondernemers die ondersteuning biedt bij schulden, helpt bij het wegwerken van administratieve achterstanden bij bedrijfsbeëindiging en ondernemers begeleidt bij een (door)start van een bedrijf.

Plinkr.Hub helpt gemeenten en financieel bewindvoerders om gezamenlijk de uitstroom van mensen uit het beschermingsbewind te verbeteren. De methode biedt een digitaal traject voor mensen onder bewindvoering om hun financiële vaardigheden en zelfvertrouwen te bevorderen zodat zij uiteindelijk weer zelfstandig hun geldzaken kunnen regelen. De Plinkr.Hub wordt in 20 gemeenten ingezet.

Stichting SchuldenlabNL is opgericht in 2018 als een samenwerkingsverband tussen publieke en private partijen. Het heeft als doel om Nederland schuldenzorgvrij te maken. Gemeenten, rijksoverheid, banken, energieleveranciers en verzekeraars werken samen aan het opschalen van succesvolle schuldhulpmethoden. Koningin Máxima is erevoorzitter van SchuldenlabNL.

We zijn enorm vereerd dat we Hare Majesteit mochten verwelkomen en trots op alle studenten, docenten en medewerkers die dit mogelijk hebben gemaakt!