Een kwetsbare doelgroep echt verder helpen

Geslaagden KonnecteD

Een nauwe samenwerking tussen Aventus en KonnecteD 

Na een jaar hard werken, heeft een nieuwe lichting deelnemers vol trots hun mbo-diploma in ontvangst genomen: vier (jong) volwassen kandidaten uit een kwetsbare doelgroep kregen hun diploma op niveau 1 en vijf op niveau 2. Sommigen studeren zelfs door en kiezen voor een hoger niveau. Hiermee vergroten zij hun kansen op de arbeidsmarkt aanzienlijk. Een mooie samenwerking tussen KonnecteD en Aventus. “Natuurlijk zijn we hier als Aventus trots op. Hier doen we het voor”, aldus Renate Zuidema, docent bij Aventus. “Mooi dat KonnecteD deze kwetsbare groep de mogelijkheid biedt een opleiding op te pakken en af te ronden”.

KonnecteD maakt werk van betekenis en gelooft dat iedereen betekenisvol werk kan doen. Het werk- en leerbedrijf ontwikkelt inwoners uit de gemeente Deventer en Olst-Wijhe met een afstand tot de arbeidsmarkt, zodat zij uiteindelijk kunnen doorstromen naar een baan bij een werkgever. Maar, dit kan KonnecteD niet alleen. Daarom wordt nauw samengewerkt met bedrijven, organisaties, overheid en onderwijs. Een goed voorbeeld van die samenwerking met het onderwijs, is de samenwerking met Aventus. 

Als grootste mbo- en vavo-onderwijsaanbieder in de Stedendriehoek (Apeldoorn, Deventer en Zutphen) biedt Aventus uiteenlopende mbo-opleidingen aan. Naast het reguliere onderwijs, verzorgt Aventus ook opleidingen in het kader van Leven Lang Ontwikkelen: maatwerkscholing voor werkende en werkzoekende (jong)volwassenen, waardoor zij beter inzetbaar worden of blijven op de steeds sneller veranderende arbeidsmarkt. 

Scholing in het kader van Leven Lang Ontwikkelen biedt kansen

Het doel om mensen naar werk te begeleiden, is ook wat KonnecteD voor haar kandidaten wil. Anouk Kok, accountmanager bij KonnecteD: “Om de kans op een baan te vergroten, is aanvullend onderwijs voor de (jong)volwassenen die wij naar werk begeleiden van groot belang. Deze kwetsbare doelgroep heeft veelal geen startkwalificatie of soms helemaal geen diploma’s om een vervolgopleiding te volgen.” Mede daardoor is de afstand tot de arbeidsmarkt voor deze groep mensen vaak erg groot.

Om die afstand te verkleinen, zijn KonnecteD en Aventus een bijzondere samenwerking aangegaan. Sinds 2021 biedt Aventus een kleine groep deelnemers een Entree-opleiding (BBL niveau 1) aan op locatie bij KonnecteD. Deze opleiding is bedoeld voor mensen die alleen praktijkonderwijs of vso hebben gevolgd of die zijn uitgevallen tijdens een mbo-opleiding. “Deelnemers krijgen één dag per week les en werken minimaal 20 uren per week in de praktijk bij een werkgever,” aldus Renate.

En er is ruimte voor flexibele instroom: is een kandidaat geïnteresseerd, dan kan hij of zij op elk gewenst moment direct aanhaken. “Iets dat voor deze groep echt het verschil kan maken tussen wel of niet starten met een opleiding”.

Vertrouwde omgeving en zorgvuldige begeleiding

“Omdat we deze opleidingen binnen de voor de studenten vertrouwde omgeving van KonnecteD aanbieden, verlagen we voor hen de drempel om ‘naar school’ te gaan”, aldus Anouk. “In samenwerking met Aventus geven we hen de kans zich in een kleine en veilige lesomgeving verder te ontwikkelen en een diploma te halen.”

De docenten van Aventus staan gedurende de opleiding in nauw contact met de consulenten van KonnecteD; zo blijven ze op de hoogte van de vorderingen en kunnen ze bij eventuele problemen contact opnemen met de student.

“Mooi dat we ook in de toekomst door onze samenwerking een kwetsbare groep (jong)volwassenen echt verder kunnen blijven helpen. Dit vergroot niet alleen hun kansen op de arbeidsmarkt, maar ook hun zelfvertrouwen, zelfbeeld en zelfontplooiing en dat is eigenlijk onbetaalbaar.” – Renate Zuidema, docent Aventus en Anouk Kok, accountmanager KonnecteD