Burgemeester van Apeldoorn geeft inspirerende burgerschapsles over verkiezingen aan studenten Aventus

In een vierde editie heeft de burgemeester van Apeldoorn, Ton Heerts, een burgerschapsles gegeven aan studenten van Aventus. De les vond plaats voor een groep studenten die leidinggevende vaardigheden aan het ontwikkelen zijn bij de opleiding Leidinggevende team/afdeling/project.

Verkiezingen

De burgemeester van Apeldoorn staat voor de klas

In een voorbereidende les vulden de kiesgerechtigde studenten de Stemwijzer in, met als hoogtepunt de burgemeester die in een les meer vertelde over de democratie en de verkiezingen. De nadruk lag op het begrip van het belang van verkiezingen en democratie, waarbij de burgemeester ook inging op werkgelegenheidskansen en de impact van beleidsmaatregelen zoals de spreidingswet. Opvallend was de interesse van de studenten in kwesties zoals het functioneren van een minderheidskabinet, wat resulteerde in boeiende discussies en scherpe vragen.

Tijdens de interactieve sessie schetste de burgemeester niet alleen de uitdagingen van Apeldoorn,  maar benadrukte hij ook de bredere zorgen over de toekomst van grote voorzieningen. Met specifieke focus op de Stedendriehoek regio, werden onderwijs (met een speciale vermelding van het MBO) en de zorg, (met name het ziekenhuis) genoemd als essentiële pijlers. Er werd ook bezorgdheid geuit over het afnemende aantal MBO-studenten en de mogelijke gevolgen. De studenten vonden de les “tof” en “supergaaf” maar waren ook kritisch. “Het is lastig om 1 partij te kiezen, er is zoveel keus. De burgemeester zei dat het belangrijk is om te gaan stemmen. Het is de eerste keer voor mij dus ik ga zeker!”

Mega belangrijk onderwijs

Studenten luisteren naar de les van de burgemeester van Apeldoorn

Met overtuiging deelde de burgemeester zijn mantra van het MBO: "mega belangrijk onderwijs." Hiermee benadrukte hij niet alleen het cruciale belang van onderwijs, maar specifiek het MBO-onderwijs als drijvende kracht. De burgerschapsles was niet slechts een bron van informatie, maar een waardevolle bron van inspiratie voor de studenten van Aventus. Ze verlieten de les goed geïnformeerd voor de aankomende verkiezingen.