Bezoek wethouders Apeldoorn aan de Veiligheidsacademie

Een Aventus-medewerker geeft een presentatie over de Veiligheid-opleidingen van Aventus

Gemeente Apeldoorn heeft de ambitie uitgesproken zich te willen positioneren als ‘opleidingsstad voor veiligheid’. Naast de opleidingscentra van politie en Koninklijke Marechaussee en de opleidingen van Aventus en Saxion zijn ook de volgende spelers betrokken: Operationeel Ondersteunend Commando Landmacht, 11 Luchtmobiele Brigade (Schaarsbergen), Infanterie Schietkamp, Artillerie Schietkamp (Harskamp), NIPV (Nederlands Instituut Publieke Veiligheid, Schaarsbergen) en op termijn de nieuwe Marinierskazerne (Nieuw Milligen).

Wat speelt er dan allemaal bij de Veiligheidsacademie? De wethouders van Apeldoorn waren nieuwsgierig en bezochten op 14 november de locatie van de Veiligheidsacademie aan de Musschenbroekstraat. Lid van college van bestuur Raimond Bartelink en manager Veiligheidsheidsacademie Pierre van den Berg trapten de middag af met presentaties over Aventus en de Veiligheidsacademie. Hierbij werd de samenwerking met het Centrum voor Veiligheid en Digitalisering, de nieuwe niveau 4 opleiding Veiligheid en Digitalisering en de mogelijke toetreding tot het VeVa-convenant besproken.

Twee blonde Aventus-studentes in uniform buigen zich in een praktijkoefening over iemand die onder een deken op de gang ligt met een fles sterke drank naast zich

Aan de slag

Na een presentatie van docent Lisanne van de Vinne over het onderwijs binnen de Veiligheidsacademie konden studenten laten zien wat ze al hadden geleerd. In de praktijkstraat werden de wethouders door studenten en docenten meegenomen in alles wat er nu speelt in de wereld van veiligheid. Denk bijvoorbeeld aan aanhoudingen, zelfverdediging, EHBO en cyberveiligheid. Docent Gino Roelofs kon over dit laatste onderdeel alles vertellen. Hij vroeg de wethouders wat ze zouden doen als ze een USB-stick zouden vinden. Maar liet ook samen met studenten zien hoeveel kennis zij al hebben over het herkennen van hacken en social engineering. Kees Koning, blended coach bij Aventus, liet samen met docent Fred Lanjouw de game 'ReAction' zien. Student Jasper had de VR-bril op en speelde het spel; zijn ervaring was positief. “Het is heel gek, je hebt het gevoel dat je in het spel zit,” zegt Jasper.

Twee Aventus-studenten houden een medestudent aan in een praktijksituatie in de gang van de Musschenbroekstraat waarbij de wethouders goedkeurend toekijken

Samen kom je verder

Aan het einde van de middag was er gelegenheid voor het stellen van vragen en ontstond er een mooi gesprek tussen de wethouders, docenten en studenten. Samenvattend: Samenwerken is en blijft belangrijk, waarbij de studenten centraal staan. Bijvoorbeeld met meer en betere stages. De Veiligheidsacademie van Aventus is een goed voorbeeld binnen Apeldoorn als ‘opleidingsstad voor veiligheid’.

Hartelijk dank voor het bezoek aan de Veiligheidsacademie van Aventus door de wethouders van de gemeente Apeldoorn.

#andersdenken #Aventus #ditismbo

De wethouders van Apeldoorn staan met z'n allen voor de Aventus-locatie Musschenbroekstraat