Aventus-studenten Agrotronica met project Waterstoftrekker naar India

Studenten Agrotronica in India

Een spannend project aangaan. Dat wilden zes mbo-studenten van de opleiding Agrotronica bij Aventus in januari 2023 wel. Aventus kocht een Solis-trekker, waarbij de studenten de uitdaging aangingen om deze om te bouwen van een ouderwetse diesel naar een geavanceerde, elektrische machine, aangedreven door waterstof. Hun enthousiasme kreeg vleugels toen ze in mei 2023 een uitnodiging ontvingen van de Solis-fabriek uit India. 
 

Solis wilde meer weten over deze manier van bouwen en graag geïnspireerd worden door de studenten. Ze wilden alles weten over de elektrische aandrijving en de toepassing van waterstof op de trekker. Solis vergoedde voor een groot deel de reis en het verblijf. En ook dankzij de steun van Erasmus+ en de Gemeente Apeldoorn was het 22 januari eindelijk zover. De studenten van Aventus zijn een onvergetelijke ervaring rijker! Stefan vertelt: ‘Het was echt supergaaf en ik had het voor geen goud willen missen. Het was mooi om zo'n andere cultuur mee te maken en leuk dat de directeur en ingenieurs zoveel wilden weten over het project.'

Solis op bezoek bij Aventus

In mei 2023 kwamen ingenieurs uit India al een keer langs bij Aventus om dit project te bekijken. Die waren erg onder de indruk en vroegen of de studenten naar India wilden komen. Dat idee liet een van de studenten niet meer los. Na maanden van regelen en voorbereiden, vertrokken ze maandag 22 januari 2024 januari voor 12 dagen naar India. Het hoogtepunt van hun reis was het bezoek aan de Solis-fabriek. Daar werden ze hartelijk ontvangen en kregen ze een rondleiding. Ze deelden hun project met de directie van de fabriek en de ingenieurs. Die stelden veel vragen, maar de studenten hadden overal een antwoord op.

Ervaring rijker

De reis naar India was niet alleen leerzaam, maar ook erg leuk. De studenten leerden veel over de Indiase cultuur en het heerlijke eten. Ook leerden ze over veiligheid in fabrieken en meer over de trekker. Tussendoor bezochten ze ook bezienswaardigheden zoals de Taj Mahal en Agra Fort. Docenten Rudi van der Vegte en Hendrie van Ee waren onder de indruk van de groei die ze zagen bij de studenten tijdens de reis. Trots vertellen ze "We hebben nog nooit zoveel groei gezien bij een groep studenten in zo'n korte tijd.” Rudi vertelt verder: “Deze ervaring zal ik nooit vergeten en zeker doorgeven in mijn lessen. De reis van deze Nederlandse studenten naar India laat zien hoe belangrijk het is om over grenzen heen te kijken en nieuwe dingen te ontdekken.” Hendrie kan dit beamen: “Hun project is een voorbeeld van innovatie en samenwerking, en inspireert niet alleen henzelf, maar ook anderen.”