Aventus lanceert Living Lab in Apeldoorn, een innovatieve samenwerking voor een vitale gemeenschap

Living Lab Apeldoorn

Aventus heeft samen met Saxion, de gemeente Apeldoorn en Sportservice Apeldoorn een ambitieus Living Lab geïntroduceerd dat zich richt op onderzoek, beweging en ontmoeting in de lokale gemeenschap. Dit initiatief, genaamd 'Living Lab de Vitale Ontmoetingsplek', onderscheidt zich doordat dit Living Lab wordt georganiseerd door een mbo-instelling in plaats van een hbo-instelling.

 

Door studenten

Dit bijzondere project wordt aangedreven door studenten van Aventus, met name van de opleidingen Social Work en Sport en Bewegen. Deze studenten spelen een cruciale en levensechte rol doordat zij actief contact leggen met buurtbewoners en samen met hen diverse activiteiten organiseren. Het hoofddoel van het Living Lab is het creëren van een sterke gemeenschap door samen te werken met de buurt, de partners die betrokken zijn bij dit initiatief, en andere relevante stakeholders.

 

Bewegen is prioriteit

Een derdejaars student sport en bewegen vertelt enthousiast tijdens de open dag in december: “Elke week zijn we bezig met een programma bij Buurt- en Ontspanningsvereniging de Maten, het is een mooie uitdaging om daar echt iets van te maken. We zoeken uit wat kinderen in de buurt leuk vinden en we zien ook dat de kinderen elke week terugkomen. We bouwen een band op en de eerste prioriteit is bewegen.”  Elke week is er een programma voor kinderen uit de buurt. We nodigen je van harte uit om eens te komen kijken BOV de Maten, Kooikersplaats 35 in Apeldoorn. Vanaf 15:00 uur is er een sportactiviteit in de gymzaal Voldersdreef tegenover het buurthuis in Apeldoorn.

 

Wat is een living lab?

Een living lab is een aanpak om effectiever tot innovaties te komen die bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke problemen. De veelheid aan kennis en ervaring, in het bijzonder die van de gebruiker, zorgt voor een vliegwieleffect. De partners in een living lab streven een gezamenlijk doel na met vereende krachten en handelen daarbij vanuit het belang van de gebruiker, die een van de partners in het samenwerkingsverband is. Co-creatie met de gebruiker is daarmee een van de belangrijkste elementen in deze aanpak, in combinatie met de real-life setting waarin met verschillende oplossingen wordt geëxperimenteerd. De activiteiten van een living lab vinden dan ook plaats in wijken, gemeenschappen, instellingen of organisaties waar de gebruiker woont, werkt, sport en beweegt.

 

Lees meer over living labs: Netwerk van living labs sport en bewegen groeit | ZonMw