Overslaan en naar de inhoud gaan

Wow, ik zat hier in Portugal wel voor school en dat was heel gaaf!

Studente Marketing en Communicatie staat op een uitkijkpunt in Lissabon

Lizzy ten Cate (19), 3e jaars student aan de opleiding Marketing en Communicatie, heeft dit voorjaar haar 10 weekse eindstage bij CECOA - Centro de Formação Profissional para o Comércio e Afins gelopen. Dit is een Portugees opleidingsinstituut in Lissabon voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt; zij hebben geen baan of volgen geen opleiding.

Netwerk van Aventus

“Via contacten die onze school al had ben ik aan mijn eindstage gekomen. De Portugese school Cecoa had interessante stageopdrachten te bieden en het werd al snel duidelijk dat er plek was voor een of twee stagelopers. Samen met Sophie, een medestudente, hebben we een Zoomgesprek gehad met Cecoa waarbij we gingen kennismaken en dat klikte van beide kanten. Dus dat verliep hartstikke goed.”

“Op 17 april ontmoetten Sophie en ik elkaar rond 6.00 uur op de luchthaven van Eindhoven. Daar begon onze reis naar Lissabon. We waren allebei nog nooit in deze hoofdstad geweest, dus het was nieuw en spannend voor ons alle twee!”

Werkzaamheden bij Cecoa

“Cecoa is een opleidingsinstituut dat veel doet met (oudere) mensen die geen baan hebben of opleiding volgen. Dit instituut krijgt geld van bedrijven, en daarvan bieden ze cursussen aan. De leeftijdscategorie van de cursisten is erg breed: van 18 tot 65 jaar. Ze nemen ook deel aan veel projecten die te maken hebben met veel verschillende manieren van leren.”

De buitenkant van de Portugese school Cecoa

“Ik heb tijdens mijn stage onder andere onderzoek gedaan naar hoe Cecoa het beste met haar klanten kan communiceren. Dit was voor ons het eerste project waar we uiteindelijk een presentatie voor moesten doen. Die presentatie hebben we voor een groep van ongeveer 20 personen gegeven. Het was mijn eerste keer dat ik voor zoveel niet-Nederlanders sprak. Ik heb ook geprobeerd wat Portugees te leren voor de presentatie, maar dat was erg moeilijk.”

“Daarnaast hebben we bijeenkomsten voorbereid en georganiseerd. Dit was een nieuwe ervaring voor mij. De voorbereidingen waren belangrijk, omdat er kwamen veel mensen van buiten kwamen, dus het moest ook heel goed georganiseerd zijn. In opdracht van Ceceo hebben we een video, die als promotiemateriaal ingezet kan worden, gemaakt. Deze video moest informatie bevatten over een bepaald project en over wie erbij betrokken waren. Het was voor mij de eerste keer om een dergelijke video te maken.  Gelukkig was iedereen, ikzelf ook, tevreden over het eindresultaat. Tot slot hebben we foto’s gemaakt tijdens de bijeenkomst waar onze video werd vertoond. Deze foto’s en de video hebben we in een artikel verwerkt dat op de website van Ceceo is gepubliceerd.”

Straatbeeld van Lissabon met een tram die een straat binnenrijdt

Portugal

“Als je kijkt naar de cultuur dan vind ik dat Portugezen heel aardig zijn. Zo waren onze collega's op stage de eerste dag al meteen hartstikke druk bezig om alle busroutes voor ons uit te stippelden. Ze willen heel graag helpen met alles. Daarnaast merk je dat werkcultuur in Portugal anders is dan in Nederland. Je merkt toch dat er wat minder druk achter zit, het werkritme is minder hectisch dan in Nederland. Als het niet af was aan het eind van de dag dan reageerden zij daar heel relaxed op.”