Overslaan en naar de inhoud gaan

Meelopen met de buren

Hoe leuk en leerzaam kan het zijn om eens – met financiële ondersteuning van Erasmus+ - een poosje met de buren in België mee te lopen en hun beroepsonderwijs te ervaren?

Nadat in april een groep studenten van de Prizma campus VTI uit Izegem in België twee weken bij Aventus te gast is geweest, was het nu de beurt aan Aventus om naar België af te reizen met een diverse groep aan niveau 2 studenten van de opleidingen, Elektrotechniek, Autotechniek, Meubelmaker en Timmerman. Zij hebben van 14 t/m 25 november lessen gevolgd en meegewerkt aan levensechte opdrachten.

In het Belgische onderwijs systeem beginnen de studenten eerder met een vaktechnische opleidingsrichting. Hierdoor zijn de eerstejaars studenten bijvoorbeeld jonger dan onze studenten en zitten ze langer op de zelfde school, zes jaar voor een vakdiploma en eventueel een zevende jaar voor een specialisatie.

Eén van de interessante ervaringen voor onze studenten waren de ‘strenge’ schoolregels. Zo verzamelen de studenten zich op het schoolplein voor de volgende les, moeten ze gehoorzamen aan het ‘bel teken’ en komt de docent ze halen. Verder mag je niet – zonder toestemming van docent met pleindienst – van het schoolplein af, spreek je docent alleen aan bij de achternaam. Tijdens de gymles waren de regels losser en kreeg iedereen de kans om ‘ff af te reageren’. Tussen de middag eten de meeste studenten een warme maaltijd in de schoolkantine met op donderdag patat, dus lange rijen.

Ook de lessen waren anders. Heel klassikaal met alleen lesstof op papier (54 pagina’s huiswerk) en er word veel aandacht en stilte van de studenten verwacht. Als jij je niet aan de regels houdt moet je naar ‘strafstudie’. Een speciaal klaslokaal waar je strafwerk moet maken. De lessen godsdienst hebben onze studenten ‘goed gedaan’.

Naast het schoolse hebben onze studenten uiteraard ook nog verder ‘om zich heen gekeken’. Uiteraard een paar bierbrouwerijen bezocht en PATAT gegeten bij de beste frituur van België.

Mooi en indrukwekkend waren de bezoeken Brugge, Rijsel (Lille) en Ieper (museum en herdenking 1e wereldoorlog).

Terugkijkend kunnen we niet anders zeggen dat onze studenten een geweldige ervaring hebben opgedaan en worden Vincent Seubring en Marcel Ruiter hartelijk bedankt voor hun begeleiding.