Overslaan en naar de inhoud gaan

Bruggen bouwen met Canada

Hoe word je een succesvolle ondernemer? Jurre Sardarakis (19) en Maurice Victor Rafael Nunez y Labato (18), studenten Retail en ondernemerschap, vlogen samen met hun docent Pieter van der Brug de Atlantische Oceaan over om het antwoord op deze vraag in Canada op te halen. Hier volgen hun belevenissen.

Sinds enige tijd is het voor studenten en personeel mogelijk om met ondersteuning van een Erasmus+ subsidie ook buiten Europa stage te lopen. Om deze kans eens verder te onderzoeken wordt er via Erasmus+ project ‘Bridge the Ocean’ samengewerkt met Canadese onderwijsorganisaties in New Brunswick en Nova Scotia. Eén van de producten die hieruit voort moeten komen is een onderwijsmodule ‘Entrepreneurship’. De bedoeling hiervan is dat dit internationaal aangeboden wordt, zodat verschillende studenten deze regelmatig in Canada kunnen volgen.

Maurice: “Toen ik in het voorjaar hoorde over de mogelijkheid om deel te nemen aan het ‘’Bridge the Ocean’’ project in Canada, maakte ik meteen mijn videopitch.”
Jurre: “Ja natuurlijk. Wat een kans!”
Pieter: “Dat geldt natuurlijk ook voor mij. Samen met de Aventus projectleider Durk van Wieren, selecteerde we de meest geschikte studenten en ben ik samen met docenten uit Finland, Denemarken en Canada online aan de voorbereidingen begonnen. Erg leuk. Zeker als je elkaar een paar maanden later in Canada echt ontmoet.”

Die voorbereidingen golden uiteraard ook voor de studenten. Jurre: “Alle studenten bereidden zich in een aantal online sessies voor.”

Het vliegen naar Canada was natuurlijk wel een beetje spannend gezien de verhalen over de lange wachtrijen op Schiphol.
Pieter: “Dat viel uiteindelijk nog wel mee. Natuurlijk ben je wel moe als je via Toronto naar Halifax vliegt, maar het ging goed. Dat geldt ook voor de terugreis.” Tijdens de twee weken in Canada werkte de studenten en docenten gezamenlijk aan de onderwijsmodule en testte deze uit.
Jurre: “Ik vond de excursies naar de bierbrouwerij, de chocolade winkel en de Sugarmoon farm (maple syrup) erg mooi, omdat deze ondernemers ons helemaal meenamen in hun verhaal en enthousiasme. Wat ons opviel was dat alle ondernemers elkaar supporten en dat lokaal ondernemen daar bijdraagt aan de groei van de regio”.  Maurice is het daar mee eens. Volgens Pieter is de samenwerking tussen de studenten en de docenten erg goed verlopen. “Ik ben ontzettend trots op Jurre en Maurice. Zij stelde zich iedere keer weer enthousiast en verbindend op. Geweldig om met deze mannen op pad te zijn!”

Maurice, Jurre en Pieter concluderen dat het absoluut de moeite waard was en dat ze prachtige herinneringen hebben. Er wordt op dit moment ook nog gewerkt aan een video impressie die binnenkort via de sociale media te zien is.