Overslaan en naar de inhoud gaan

“Ga met een open mindset en laat alles gewoon op je afkomen”

Ryelle Garconicus (24 jaar), 3e jaars studente Verpleegkunde, ging afgelopen najaar voor haar stage weer terug naar Suriname, haar geboorteland. Met een Erasmusbeurs is ze afgereisd naar het St. Vincentius Ziekenhuis in Paramaribo, waar ze veel verpleegkundige handelingen zelfstandig mocht uitvoeren. Ze heeft zelfs op de kraamafdeling meegedraaid, wat in Nederland als stagiaire ondenkbaar is!

 

“Ik heb stagegelopen in het Sint-Vincentius ziekenhuis, in de volksmond bekend als het Rooms-katholieke ziekenhuis RKZ. Ze leiden daar graag jonge talenten op. Je moet tropische vaccinaties hebben gehad en een MRSA-test hebben gedaan om daar te mogen werken. MRSA staat bekend als de 'ziekenhuisbacterie' omdat hij, vooral in ziekenhuizen, epidemieën veroorzaakt. 

Als stagiaire heb ik op verschillende afdelingen gewerkt, zoals de acute afdeling, kraamafdeling, interne chirurgie en observeerde verschillende procedures in de operatiekamer. “

 

“Tijdens mijn stage mocht ik onder toezicht een katheter inbrengen en verwijderen, medicijnen uitdelen, en wondverzorging uitvoeren. Daarnaast heb ik ook geleerd hoe je iemand als patiënt opneemt, hoe je hem op de operatie voorbereidt, na de operatie informatie geeft en hoe je uiteindelijk de patiënt ontslag verleent.”

 

“Mijn vorige stage is niet zo goed verlopen; ik voelde me niet op mijn gemak. Toch had ik er nu vertrouwen in dat het beter zou gaan. Na een bepaalde tijd durfde ik te vragen wanneer ik hulp nodig had. Daarnaast heb ik meer vertrouwen gekregen in het uitvoeren van mijn verpleegkundige handelingen; na 4 keer observeren en uitproberen heb ik uiteindelijk veel handelingen zelfstandig uitgevoerd, waardoor ik hierin veel zelfverzekerder ben geworden.”

 

“Een verschil met Nederland is dat ze in Suriname wel de technologie hebben, maar dat ze daar nog veel op papier werken. Zo wordt de overdracht van patiënten helemaal uitgeschreven, wat in Nederland gedigitaliseerd is. We kregen in Paramaribo ook kledinginstructie; we moesten helemaal in onze witte verpleeguniformen naar het ziekenhuis komen, terwijl je bij ons als verpleegkundige in je gewone kleding naar binnen mag lopen.”

“Vanaf het eerste jaar van mijn Verpleegkundeopleiding, toen ik het besefte dat stagelopen in het buitenland mogelijk was, ben ik hiervoor gaan sparen. Als student kun je niet altijd veel sparen, maar het is me uiteindelijk gelukt. Door de aanvulling in de vorm van een Erasmus+ beurs heb ik de kans heb gekregen om naar Paramaribo af te reizen. Daardoor kon ik mijn stage in het buitenland lopen. En ik heb er moment geen spijt van: ik blik terug op een ontzettende leuke, gezellige en leerzame tijd!”