Overslaan en naar de inhoud gaan

Ervaring van Jorn, deeltijd mbo-student Timmerman

‘In de opleiding heb ik gevonden wat ik graag doe.’

Jorn, deeltijd mbo-student Timmerman  

Jorn is 39 jaar en volgt de deeltijd mbo-opleiding Timmerman niveau 2. Hij is in de zomer van 2017 begonnen aan de opleiding en werkt bij bouwbedrijf W. Brock & Zn in Zutphen.

jorn timmerman
Foto: Yke Ruessink Fotografie

Waarom heb jij voor een werken en leren (BBL) opleiding gekozen?

“Ik wilde graag iets in het meubelvak doen, want ik maakte hobbymatig meubels. Ik kende de eigenaar van W. Brock & Zn van vroeger en ik wist dat hij een werk een meubel- en timmerbedrijf had. Hij zei ‘loop maar mee en kijk maar of je het wat vindt’ en adviseerde me om voor de opleiding Timmerman te kiezen, omdat dat breder is dan meubelmaker. Dus ik heb meegelopen om aan het vak te proeven. Uiteindelijk wilde ik inderdaad timmerman worden.”

Leer je veel in de praktijk?

“Ja, je kunt niet alles vanuit het boek leren, dat is niet mogelijk binnen het timmervak. Met een werken en leren-opleiding pas je gelijk de theorie in de praktijk toe. Het lijkt een verplichting, maar het is eigenlijk zo leuk om te doen dat het niet voelt als iets verplichts. Ik zit nu zelf middenin een verhuizing en alles wat ik op school leer kan ik in mijn huis toepassen, van opbouw tot afwerking. Het is een jaren 60-woning en ik heb het hele huis gestript en vernieuwd.”

Wat spreekt je het meeste aan in dit beroep?

“Ik had van tevoren niet bedacht dat het zo veelomvattend zou zijn. Je bent als timmerman heel veelzijdig bezig. Niet alleen met hout, maar ook met fundering en alles. Je hebt een hoop kennis na deze opleiding én je hebt een heel veelzijdig beroep. Je moet het toch ervaren in de praktijk en daar kom je gaandeweg achter. Dan komt er ook nog eens bij dat Brock de mogelijkheid biedt om meubels te maken. Ik ben superblij dat ik bij Brock werk. Alleen nieuwbouw had ik niet leuk gevonden.”

Waarom past deze opleiding bij jou?

“Ik heb van alles gedaan en diverse commerciële functies gehad, maar ik wilde minder achter de computer zitten. Mijn werkleven vóór de opleiding lijkt misschien een zoektocht, maar met mijn handen werken zat er altijd al in. Op de middelbare school kon ik altijd mijn ei kwijt in handvaardigheid. In de werken en leren-opleiding heb ik gevonden wat ik graag doe: met mijn handen bezig zijn en goed nadenken tegelijkertijd.”

Hoe ziet de begeleiding eruit vanuit je werk en de opleiding?

“Op mijn werk heb ik een leermeester. De eigenaar is van oudsher ook leermeester. Dat zijn mensen waarmee je dagelijks werkt en zij kijken mee. Die begeleiding heb je wel nodig als student. Dat gaat heel goed, het zijn jongens met een hoop ervaring en zijn niet voor niets leermeester. Zij kunnen hetgeen dat ik moet leren goed overbrengen. Er is ruimte om fouten te maken. Dat maakt het een prettige leeromgeving.

Op de maandag ga ik naar school en daar leer ik de theorie. Zelfstandigheid wordt gewaardeerd en het is wat vrijer dan een leren en stage (BOL) opleiding. Je moet een programma van blokken doorlopen en na twee jaar moet je alles afronden. Het meeste lesmateriaal gaat via de computer, zodat je veel thuis kunt doen. Je zit op school om bouwtekeningen te maken en voor toetsen. Als je ergens tegenaan loopt kun je dat altijd vragen aan de docent die er zit. De docent houdt je proces in de gaten en kijkt of je niet te veel achterloopt. We zitten met ongeveer 20 studenten in de klas die allemaal hun eigen traject doorlopen.”

Wat zijn je plannen direct na deze opleiding?

“Ik wil binnen Brock blijven werken en het timmervak uitoefenen. Je hebt vijf jaar nodig om jezelf echt timmerman te kunnen noemen, het vak bestaat uit zoveel facetten dat je het niet in één keer onder de knie kan krijgen.”

Waar zie jij jezelf staan over vijf jaar?

“Ik had een klein bedrijfje. Dat heb ik nu on hold gezet, omdat het te druk is met de verhuizing en de opleiding. Ik zou thuis graag een grote schuur willen maken waar ik een ruimte heb om opdrachten te doen. Het kan zijn dat ik over vijf jaar een grote werkplaats heb. Uiteindelijk heb ik misschien nog wel als doel om een hbo-opleiding binnen de bouw of architectuur te volgen. Ik houd er niet zo van om alles in de toekomst vooruit te plannen. Ik ga niks vastpinnen.”

Zou je deze opleiding aanraden en zo ja, waarom?

“Ja. Alleen aan mensen die het echt zien zitten om in de bouw te werken. Dat bedoel ik positief. Je moet bewust kiezen voor deze opleiding. Het is ook heel handig en verstandig om te verdiepen in het vak. Het is fysiek zwaar werk. Je moet ertegen kunnen om in kou en hitte te werken. En als je dat niet leuk lijkt, dan moet je voor iets anders kiezen. Maar als je geïnteresseerd bent in de techniek en bouw dan is het timmervak een geweldig vak om te doen. Het moet dus wel echt in je zitten. En je bent nooit te oud om te switchen!”