Taalmaatje worden in Apeldoorn of Deventer en omgeving?

Bij Aventus Volwasseneneducatie leren jaarlijks een paar honderd nieuwkomers uit verschillende landen de Nederlandse taal en bereiden zich zo voor op het inburgerings- of staatsexamen. Om optimaal te integreren en een nieuw bestaan op te kunnen bouwen in Nederland is er hulp nodig naast de lessen.Taalmaatjes spelen daarin een belangrijke en actieve rol. Wil jij ook taalmaatje worden? Meld je dan nu direct aan of kom naar een spreekuur voor meer informatie

Taalmaatje

Om optimaal te kunnen integreren en een nieuw bestaan op te kunnen bouwen in Nederland, is kennis van de Nederlandse taal een absolute must. Dit gaat verder dan hetgeen we in de lessen kunnen aanbieden. Jij kunt helpen om nieuwkomers, buiten de lessen om, te helpen bij het aanleren van de Nederlandse taal. Door bijvoorbeeld samen boodschappen te doen, te gaan winkelen, naar de bibliotheek te gaan, samen te koken of samen te sporten. Naast het vergroten van de woordenschat, help je zo ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk en het leren kennen van de Nederlandse cultuur; oftewel bij het verbeteren van de integratie.

Wat doe je als taalmaatje?

Als taalmaatje zorg je ervoor dat een anderstalige zich de Nederlandse taal nog meer eigen maakt door diverse activiteiten. Je doet bijvoorbeeld samen boodschappen, gaat winkelen, naar de bibliotheek, koffie drinken, samen koken of sporten. Zo voelen nieuwkomers zich meer thuis in hun nieuwe land waar ze in veel gevallen naartoe gevlucht zijn. Naast het vergroten van de woordenschat, help je zo ook bij het opbouwen van een sociaal netwerk en het kennismaken met de Nederlandse cultuur en gewoontes.

Resultaten en ervaringen

Inmiddels is het taalmaatjesproject door de enthousiaste inzet van de taalmaatjes-vrijwilligers een groot succes met mooie resultaten. Tot nu toe zijn er 200 nieuwkomers gekoppeld aan een taalmaatje. In februari hebben we het 100e taalmaatjeskoppel gevierd in Apeldoorn. Het hebben van voldoende taalmaatjes in de regio’s Apeldoorn en Deventer blijft dan ook van groot belang.

Enkele reacties uit de praktijk:

  • “Ik durf nu de dokter zelf bellen omdat ik met mijn taalmaatje heb geoefend met het telefoongesprek. Ik kan nu een afspraak maken met de assistente. Maar ik vind het ook fijn als mijn taalmaatje soms meegaat.”
     
  • “Vanaf de tijd dat ik een taalmaatje heb, heb ik het gevoel dat ik meer bij Nederland hoor. Ik vind het leuk om Nederlands te leren, maar de taal is zo moeilijk voor mij!
     
  • “Hoera! Ik ben geslaagd voor Inburgering! Ik heb op school veel geleerd maar mijn taalmaatje heeft mij geholpen dat ik beter durf spreken. En nu ga een andere opleiding doen bij Aventus, want ik wil ook graag gaan werken.”

Taalmaatje worden doe je zo!

Spreek je goed Nederlands, woon je in Apeldoorn of Deventer en omgeving en ben je gedurende zes maanden tot bijna een jaar elke week 1,5 tot 2 uur beschikbaar? Dan ontmoeten we je graag als taalmaatje! Aventus zorgt voor een goede match tussen jou en de cursist. Uiteraard is de coördinator Taalmaatjes beschikbaar voor terugkoppelingen en vragen.

Neem voor vragen of om je aan te melden contact op met Gea van Dijken-Werkman (g.vandijken-werkman@aventus.nl).

  • Laan van de Mensenrechten, spreekkamer D.2.09 , Apeldoorn
  • Snipperlingsdijk, spreekkamer 2.11, Deventer

Gea van Dijken-Werkman