Op weg naar een vak met ons beroepsonderwijs

Hoe word jij een kei in het vak of beroep waar je van droomt? Natuurlijk in het middelbaar beroepsonderwijs, kortweg mbo. Zéker bij Aventus in Apeldoorn, Deventer en Zutphen. Want hier vind je heel veel richtingen en beroepen.

Landbouw hakselaar sector Techniek en Mobiel

Veel richtingen en beroepen

Bij Aventus heb je voor het beroepsonderwijs keus uit heel veel richtingen. Zoals economie, commercie, landbouw, automotive en techniek. Of horeca, dienstverlening, zorg en welzijn. En de beroepen? Die wisselen van monteur tot mediavormgever en van verpleegkundige tot kok. Je vindt hier absoluut iets wat bij je past.

Opstap voor een baan

Bij onze opleidingen weet je ook zeker dat je kennis goed aansluit op de werkpraktijk. Wij hebben namelijk veel contact met organisaties die hierop aansluiten. Zoals bedrijven in de buurt, gemeenten en maatschappelijke organisaties.

Baan of vervolgstudie?

Met een mbo-diploma van Aventus op zak heb je alle kans op een leuke job. Ook groei je bij ons makkelijker door naar een hoger niveau of naar het hbo. Daarom zijn wij de school waar jij ’t maakt.

Groeien als vakman/-vrouw

Wil je een goede vakman of vakvrouw worden? Dan heb je dit nodig:

  1. vakkennis
  2. handigheid in je werk en alles daaromheen (vaardigheden)
  3. kunnen samenwerken en communiceren
  4. de wil om in dit vak te slagen (beroepshouding)

In al onze opleidingen leer je deze competenties. Je leert alles wat je nodig hebt om je werk goed te kunnen doen. En hoe je problemen oplost. De theorie leer je toe te passen in de praktijk. Ook leer je hoe je moet samenwerken en overleggen met je collega's. Naast kennis gaat het dus ook om je houding en gedrag.

Voor je start

Heb jij al iets wat je kent en kunt? En weet je al waar je in wilt groeien? Dat willen we graag weten aan het begin van je opleiding. Daarom maak je meteen bij de start een persoonlijk plan van aanpak. Dit doe je samen met je docent. In dit plan schrijf je op wat jij wilt leren en hoe lang je over de studie gaat doen. Ook houd je bij hoe het met je studie gaat.

Groeien als mens

Bij Aventus op school groei je ook als mens. Bijvoorbeeld in hoe je omgaat met anderen en met jezelf. Ook die persoonlijke groei helpt jou om een zelfstandige collega te worden die gáát voor zijn werk.

Wat verandert er vanaf schooljaar 2016?

Wat jij moet kennen en kunnen na je opleiding staat precies op papier. Dit noemen we het kwalificatiedossier. Vanaf augustus 2016 verandert de manier waarop we dat ‘kennen en kunnen’ aan je leren. Je opleiding bestaat dan uit:

  1. basisdeel: Nederlands, (Engels), rekenen, burgerschap en basiskennis van je vak
  2. profieldeel: diepere kennis van je vak/beroep, plus stage
  3. keuzedelen: minstens twee keuzedelen in de breedte of diepte van je vak

Zo werken je keuzedelen

Wil je je kans op een baan vergroten? Of makkelijker doorstromen naar een hoger niveau? Verbreed of verdiep je opleiding vanaf 2016 dan met keuzedelen. In sommige lesprogramma’s zit al één keuzedeel verwerkt. Die volg je dan automatisch. Daarnaast mag je ook extra keuzedelen volgen. Deze keuzedelen zijn een soort ‘plus’ op je mbo-diploma. In de loop van het schooljaar 2015-2016 lees je op de pagina van jouw opleiding uit welke keuzedelen je mag kiezen.

Klaar voor de start

Ook vanaf 2016 vind je bij Aventus dus jouw beroepsopleiding op de school waar jij ’t maakt. Kies nu alvast je opleiding en geef je meteen op.

Meer over dit onderwerp

Verschil tussen BOL en BBL

Hoe leer je beter: met BOL of BBL?

Mbo-niveau

Welk mbo-niveau past bij jou?