Overslaan en naar de inhoud gaan

Antwoorden op veelgestelde vragen

Hulp bij studiekeuze

Hoe maak ik mijn keuze voor een opleiding?

Je kunt bij Aventus kiezen uit meer dan 200 mbo-opleidingen. Weet je nog niet welke opleiding je wilt volgen? Er zijn bij Aventus meerdere dingen die je kunt doen om erachter te komen welke opleiding bij je past:

Open dag of infoavond

Kom naar een open dag of infoavond. Je maakt dan kennis met verschillende opleidingen én met Aventus. Bekijk hier wanneer de eerstvolgende open dagen en infoavonden zijn.

Doe de keuzehulp

De keuzehulp geeft jou inzicht in jouw belangrijkste persoonskenmerken en competenties. Het zegt namelijk iets over wie je bent en wat je drijfveren zijn. De uitslag vertelt je iets over de match tussen jouw kwaliteiten en de opleidingen die daarbij passen. Misschien heb je een uitslag die je niet direct verwacht, maar jou wel op het juiste spoor zet. Doe de test en ontdek wat jouw match is!

De opleidingspagina’s

Bij alle opleidingen op onze website vind je uitgebreide info. Zo weet je wat je kunt verwachten. Mocht je meer informatie willen, kun je altijd contact met ons opnemen.

Vraag je omgeving

Vraag ook je ouders, je mentor en/of vrienden wat zij vinden dat bij je past of jou te helpen bij hoe je het beste kunt kiezen.

Lees hier hoe je in 5 stappen tot een studiekeuze komt die bij jou past!

Welke vragen moet ik stellen?

Wij helpen je graag bij het kiezen van een vervolgopleiding. Op deze pagina vind je een aantal vragen die je kunt stellen aan een docent, student of medewerker van Aventus. Hierdoor krijg je een beter beeld van de opleiding en kun je weloverwogen een keuze maken.

Wanneer zijn de open dagen en infoavonden?

Bekijk hier wanneer de eerstvolgende open dagen en infoavonden zijn. 

Hoe vraag ik een brochure aan?

De makkelijkste manier om een brochure aan te vragen, is digitaal. Bestel hier de brochure van je keuze en je hebt hem binnen drie werkdagen in je brievenbus.

Wat zijn handige sites bij het zoeken naar opleidingen?

Tijdens het zoeken naar de opleiding die bij je past, kan een aantal websites van pas komen.

  • De Aventus Keuzehulp
    Na registratie kan je een test maken die inzicht geeft in je kwaliteiten en drijfveren. Het uitgebreide persoonlijke rapport kun je samen met je ouders of mentor bespreken.

     
  • KiesMBO
    Fijne overzichtssite waarop je kan zoeken naar opleidingen, waarop lijstjes met open dagen te vinden zijn en je filmpjes kunt bekijken die een beeld geven van het beroep. 

     
  • Aventus
    Op onze eigen site vind je hulp bij het vinden van een opleiding, informatie over de opleidingen en een overzicht van open dagen.

     
  • ​ROC
    ROC Nederland heeft een overzichtssite waar je van alles kunt vinden over mbo-onderwijs, loopbanen en beschikbare vacatures. Bij het zoeken naar een passende opleiding kan je jouw talent testen of een kijkje nemen in de beroepenbeeldbank.

     
  • DUO
    Via DUO regelt je je studiefinanciering en ov-kaart.

     
  • SBB
    De Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) maakt afspraken met leerbedrijven waar mbo-studenten stage volgen of werken. Hier vind je informatie over de kans op werk in het beroep dat je wil kiezen.

     
  • Stagemarkt
    Deze site is een marktplaats van stage- en leerplaatsen door het hele land. Hier een kijkje nemen helpt bij een beeld krijgen van wat een beroep inhoudt.

Aanmelden

Hoe kan ik mij aanmelden?

Ga naar de opleiding van je keuze en meld je aan via de Aanmeldknop op de opleidingspagina. Je vindt alle voltijd (BOL) en deeltijd (BBL) opleidingen hier.

Lees hier alle belangrijke informatie met betrekking tot aanmelden.

Waarom aanmelden vóór 1 april?

Wil je in augustus starten met een mbo-opleiding (BOL) bij Aventus? Meld je dan voor 1 april aan. Je bent dan, als je voldoet aan de toelatingseisen, zeker van een plek bij de opleiding en locatie van jouw keuze.* Ook kun je dan gebruik maken van de hulp die Aventus aankomende studenten biedt, zoals de Welkomstdag en/of een studiekeuzeadviesgesprek.

Hoe eerder je je aanmeldt voor een opleiding, hoe groter de kans dat je kunt starten bij de opleiding van jouw keuze.

* Met uitzondering van de opleidingen waarvoor een maximum aantal studenten geldt (numerus fixus opleidingen).

Kan ik me nog aanmelden, is er nog plek?

Aanmelden kan in principe nog tot de start van het nieuwe schooljaar. Of er ook een plekje voor je is, hangt af van de opleiding die je wilt gaan volgen.

Je kunt je via de website aanmelden voor een opleiding. Kies je opleiding via www.aventus.nl/opleidingen en klik vervolgens op de oranje aanmeldbutton. Je komt dan in een digitaal aanmeldformulier. De rest wijst zich vanzelf.

Als er omstandigheden zijn waardoor je niet kunt starten dan krijg je hier zo spoedig mogelijk bericht over.

Wat als ik mij na 1 april  aanmeld?

Heb je op 1 april nog geen studiekeuze gemaakt? Ook na 1 april kun je je nog aanmelden bij Aventus. We kunnen je plek bij de opleiding van je keuze dan echter niet garanderen.

Wat is numerus fixus?

Sommige opleidingen zijn erg populair. Er zijn dan maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Dit heet numerus fixus. Bij deze opleidingen meld je je al vanaf 1 oktober aan. Meer informatie over numerus fixus opleidingen, vind je hier.

Hebben jullie mijn aanmelding ontvangen?

Als je je via het online aanmeldingsformulier op de website van Aventus hebt ingeschreven voor een opleiding en je een automatische e-mail als antwoord hebt gekregen, dan betekent dat dat we je inschrijving hebben ontvangen.

Kan ik nog iets wijzigen?

Wil je iets wijzigen in je aanmelding? Je kan wijzigingen zelf doorgeven door hier in te loggen met je aanmeldaccount. Kom je er niet uit? Neem dan contact op met onze klantenservice.
 

Wat gebeurt er na mijn aanmelding?

Als je voldoet aan alle vooropleidingseisen van de mbo-opleiding van je keuze, dan ben je in principe van harte welkom. Je krijgt dan een bevestiging van je inschrijving via e-mail.

Voor aanvang van je opleiding krijg je alle benodigde informatie om te kunnen starten thuis gestuurd. Een uitzondering hierop zijn de opleidingen waarvoor een numerus fixus geldt.

Voldoe je (net) niet aan de vooropleidingseisen of spelen er andere zaken (zoals dyslexie of andere speciale omstandigheden)? Dan wordt er contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Heb je je aangemeld voor een entree-opleiding of voor Aventus Lyceum (vavo), dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek. 

Waar kan ik een bewijs van inschrijving krijgen?

Heb je een bewijs van inschrijving nodig waar bepaalde gegevens op moeten komen te staan, neem dan contact op met onze klantenservice.

Waar kan ik extra informatie kwijt in de aanmelding?

Heb je nog extra informatie of onbeantwoorde vragen? Je kan hiervoor het opmerkingenveld in de aanmelding gebruiken. 

Vragen over eventuele vrijstellingen, verkorte trajecten, maatwerk- of intake-gesprekken of wat nog meer belangrijk voor jou is kan je hier kwijt.

Ik ben al student bij Aventus en wil me aanmelden voor een nieuwe/andere opleiding. Kan ik me dan met mijn studenten inloggegevens voor het Aventus portaal aanmelden? 

Nee, je hebt een andere gebruikersnaam en wachtwoord nodig dan je studenten inloggegevens. Namelijk de gebruikersnaam en wachtwoord die je ooit hebt gebruikt toen je je voor het eerst aanmeldde voor een opleiding bij Aventus. Weet je dit niet meer? Heel logisch! Klik dan op de optie: wachtwoord vergeten in de aanmeldmodule. Deze optie vind je op het inlogscherm, direct nadat je op de oranje button ‘aanmelden’ hebt geklikt. Hier hoef je alleen je achternaam, geboortedatum en privé mailadres in te vullen. Het veld gebruikersnaam mag je leeg laten. Je krijgt dan een e-mail waarmee je je wachtwoord kunt resetten. Houd je spambox wel in de gaten. Het kan namelijk zijn dat de mail hier in terecht komt.

Ik weet mijn gebruikersnaam/wachtwoord voor het aanmelden niet / mijn inloggegevens werken niet.

Als je al als student bij Aventus ingeschreven staat of hebt gestaan, dan heb je de inloggegevens nodig van je allereerste aanmelding. Als je dit niet meer weet, kun je klikken op de optie: wachtwoord vergeten. Deze vind je op het inlogscherm nadat je op de oranje button ‘aanmelden’ hebt geklikt. Hier hoef je alleen je achternaam, geboortedatum en privé mailadres in te vullen. Het veld gebruikersnaam mag je leeg laten. Je krijgt dan een e-mail waarmee je je wachtwoord kunt resetten.  Houd je spam box wel in de gaten. Het kan namelijk zijn dat de mail hier in terecht komt.

Mijn BSN is al bekend, wat moet ik doen?

Als in de module wordt aangegeven dat je BSN al bij ons bekend is, dan kan het zijn dat je je eerder ergens voor hebt aangemeld. Denk hierbij aan een opleiding of meeloopdag. Je kan hiervoor het beste klikken op: wachtwoord vergeten. Deze optie vind je op het inlogscherm nadat je op de oranje button ‘aanmelden’ hebt geklikt. Hier hoef je alleen je achternaam, geboortedatum en privé mailadres in te vullen. Het veld gebruikersnaam mag je leeg laten. Je krijgt dan een e-mail waarmee je je wachtwoord kunt resetten. Houd je spam box wel in de gaten. Het kan namelijk zijn dat de mail hier in terecht komt.

Ik ben al eerder student geweest, maar gebruik niet meer hetzelfde privé-mailadres. Wat kan ik doen?

Neem contact op met de klantenservice via nummer: 0800 444 5555. De klantenservice past jouw mailadres dan aan of geeft dit door aan de desbetreffende collega’s. Zo kun je je alsnog snel aanmelden bij de (vervolg)opleiding van jouw keuze.

Ik blijf de volgende melding krijgen: ‘Er is een fout opgetreden, blijft dit zich voordoen neem dan contact op met de klantenservice.’

Neem contact op met de klantenservice op nummer: 0800 444 5555. Wij kijken samen met jou of we de reden van de foutmelding kunnen achterhalen. Lukt dit niet, dan maken we een melding voor de ICT afdeling zodat ze de melding kunnen oplossen en jouw aanmelding kunnen verwerken.

Heb je een andere foutmelding of vraag?

Neem contact op met de klantenservice op nummer: 0800 444 5555. Wij kijken of we de foutmelding gelijk voor je op kunnen lossen of zetten deze door naar de ICT-afdeling. Ook als je andere vragen hebt dan helpen we je graag!

Intake

Wat is het intakegesprek?

Heb je je aangemeld voor een entree-opleiding of Aventus Lyceum (vavo), dan word je uitgenodigd voor een intakegesprek. Na je aanmelding nemen wij zo snel mogelijk contact met je op om een intakegesprek in te plannen. We vertellen je dan hoe de opleiding eruitziet voor jou als student. Tijdens het intakegesprek willen we je vooral graag leren kennen. Waarom kies je voor de opleiding en zijn er nog dingen die jij nodig hebt?

Hoe kan ik me voorbereiden op het intakegesprek?

Je krijgt een bericht met een uitnodiging voor een intakegesprek. Hierin staat wat er gebeurt tijdens zo’n gesprek en wat je moet meenemen.

  • Vul alle formulieren in die je bij de uitnodiging vindt
  • Soms moet je thuis een opdracht maken. Neem eventueel je thuisopdracht mee
  • En ten slotte: zijn er dingen die Aventus moet weten? Had je bijvoorbeeld extra begeleiding op de middelbare school? Of heb je vragen? Schrijf ze alvast op en neem ze mee.

Meelopen

Wat is een meeloopdag? 

Tijdens een meeloopdag kijk je een dagje mee bij de opleiding die je leuk lijkt. Een dagje meelopen is een ideale manier om zowel de opleiding als de school te leren kennen. Je volgt de lessen, maakt kennis met docenten en studenten en proeft de sfeer.

Op elke opleidingspagina staat een keuzemogelijkheid om je aan te melden voor een meeloopdag. Nadat je het formulier hebt ingevuld met jouw gegevens, zal er contact met je worden opgenomen om een geschikt moment te plannen waarop je kunt meelopen.

Let op: van 1 juni t/m 30 september is het niet mogelijk om mee te lopen bij een opleiding.

Kijk hier voor meer informatie over meeloopdagen.

Toelating

Wanneer hoor ik of ik ben toegelaten voor de opleiding?

Na je aanmelding ontvang je een bevestiging dat we je aanmelding hebben ontvangen. Voldoe je aan de toelatingseisen? Dan ontvang je een inschrijfbesluit dat jouw inschrijving bij Aventus bevestigt.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen of heb jij aangegeven extra ondersteuning nodig te hebben? Dan nemen we contact met je op voor een maatwerkgesprek. Afspraken die wij maken in het maatwerkgesprek leggen we vast en worden ondertekent. Na je maatwerkgesprek hoor je of je bent toegelaten. Ben je niet toegelaten? Dan kan één van onze loopbaanadviseurs je helpen bij het vinden van een opleiding die bij je past. Neem daarvoor contact met ons op.

Wat zijn de toelatingseisen?

Als je op www.aventus.nl/opleidingen een opleiding bekijkt, kun je precies zien wat de toelatingseisen zijn.

Voldoe je niet aan de eisen en wil je je toch graag aanmelden? Dan wordt er nadat je je hebt aangemeld contact met je opgenomen. We bekijken dan samen wat de mogelijkheden zijn.

Ik zit in het examenjaar, wat als ik niet slaag?

Als je niet slaagt voor je vooropleiding, en je hebt dus geen vmbo-diploma, dan ben je niet toelaatbaar tot een beroepsopleiding van Aventus. Je kunt dan wel naar de Entreeopleiding.

Weet je niet zeker of je gaat slagen? Meld je dan alsnog gewoon aan voor de opleiding van je keuze. Als later blijkt dat je inderdaad niet geslaagd bent, dan bespreken we de mogelijkheden met je.

Een advies kan dan bijvoorbeeld zijn om op je eigen school alsnog je diploma te gaan halen. Het advies kan ook zijn om inderdaad naar de Entreeopleiding (= niveau 1) te gaan of om alsnog eerst je diploma te halen maar dan via Aventus Lyceum.

Kosten en financiën

Wat kost een opleiding bij Aventus (boekengeld, materialen, etc.)?

Het volgen van een opleiding (BOL) is gratis tot je 18e jaar. Wie op 1 augustus 18 jaar of ouder is moet lesgeld betalen.  Meestal worden de exacte kosten rond april door de overheid bekendgemaakt. Betaling van het lesgeld gaat via Dienst Uitvoering Onderwijs - DUO. Je kunt het hele bedrag in één keer betalen, maar het mag ook in negen termijnen.

Een mbo-school is verantwoordelijk voor de basisuitrusting en de bijzondere leermiddelen voor hun studenten. Denk bijvoorbeeld aan machines, gereedschappen, instrumenten, koksmessen, praktijkmaterialen, computers, software zoals een studentvolgsysteem, entreegelden voor verplichte excursies of een schoolpas.

Als student ben je verantwoordelijk voor de leermiddelen die nodig zijn om de lessen voor te bereiden. Denk bijvoorbeeld aan boeken, readers, schriften en mappen. Ook onderwijsbenodigdheden voor persoonlijk gebruik, zoals kleding, uniform, schoeisel en persoonlijk beschermingsmateriaal, moet je zelf aanschaffen. Maar ook een vaccinatie of een Sport Medisch Advies.

Hoe kan ik studiefinanciering aanvragen?

Kijk voor alle informatie over studiefinanciering op de pagina over spelregels kinderbijslag en geld terug voor je studie.

Ik ben jonger dan 18 jaar en heb voor school een OV-kaart nodig; moet ik hier zelf voor betalen?

Zit je op het mbo en ben je nog geen 18 jaar? Dan kun je een studentenreisproduct aanvragen. Dit kan dus ook wanneer je nog géén 18 jaar bent. Hoe dit in zijn werk gaat, zie je hier.

Ben ik verplicht een laptop te kopen en waar moet deze aan voldoen?

Bij veel opleidingen heb je een laptop nodig. Of dat ook voor jouw opleiding geldt, zie je in de boekenlijst en op de webpagina over jouw opleiding (zoek jouw opleiding op www.aventus.nl/opleidingen). Op de boekenlijst van jouw opleiding lees je aan welke eisen jouw laptop moet voldoen. Wanneer de eisen niet op de boekenlijst staan word je apart geïnformeerd door de opleiding.

Start opleiding

Waar kan ik mijn rooster vinden?

Je kunt je rooster raadplegen in Osiris, ons studentinformatiesysteem. 

Welke apps zijn beschikbaar voor Aventus-studenten?

Kijk op deze pagina welke Aventus-apps er zijn. 

Kunnen mijn ouders/verzorgers mijn studieresultaten volgen?

Voor studenten onder de 18 jaar is het verplicht om ouders/verzorgers toegang te geven tot het meekijken met studieresultaten. Zij ontvangen informatie met inloggegevens via hun eigen e-mail rond de laatste week september/eerste week van oktober. Als je ouder bent dan 18 jaar, kun je zelf beslissen of ze jouw resultaten mogen bekijken. Dit kun je regelen in jouw Osiris-account.

Kan ik tijdens het schooljaar van school wisselen?

In de meeste gevallen kun je tijdens het schooljaar van school wisselen, mits je op je huidige school dezelfde opleiding volgt. Of dit ook voor jou geldt, hangt af van je situatie. Neem contact op met onze klantenservice om dit te bespreken.

Op welke momenten in het jaar kan ik instromen?

De instroommomenten van de verschillende opleidingen, vind je op de opleidingspagina's. Alle opleidingen starten in september, maar sommige opleidingen hebben ook een instroommoment in februari. Daarnaast is het bij Entree-opleidngen mogelijk om gedurende het jaar in te stromen. 

Heb je in september een verkeerde studiekeuze gemaakt? Dan kun je dus eventueel in februari starten met een andere opleiding. Bespreek de mogelijkheden met je slb'er (studieloopbaanbegeleider).

 

Tijdens de opleiding

Wanneer zijn de schoolvakanties?

De schoolvakanties vind je hier.

Over het mbo

Waar staat mbo voor?

Mbo staat voor middelbaar beroeps onderwijs. Hier wordt jouw kind opgeleid voor een beroep of een vak. Leren gebeurt door een combinatie van theorie en praktijklessen. Studenten krijgen les in klaslokalen én oefenen veel in praktijkruimtes. Daarnaast lopen ze stage of werken ze bij bedrijven of instellingen, zoals een ziekenhuis of school.

Welke niveaus zijn er?

Studenten kunnen op vier niveaus een mbo-opleiding volgen:

Niveau 1: entreeopleiding
Op dit niveau kunnen jongeren zonder vmbo-diploma terecht. Een student die bijvoorbeeld de kappersopleiding op niveau 1 afrondt, is opgeleid tot assistent-kapper. Met het diploma kan een student doorstromen naar niveau 2. De opleiding duurt één jaar.

Toekomst: Werken als assistent bij een bedrijf of instelling. Zoals een winkel, magazijn, fabriek of technisch bedrijf. Of in een ziekenhuis of de kinderopvang. Onder begeleiding van collega’s wordt eenvoudig werk gedaan.


Niveau 2: basisberoepsopleiding
Voor niveau 2 is een diploma nodig op vmbo basis-, kader-, gemengd of theoretisch niveau nodig. Wie de kappersopleiding doet op niveau 2 kan als kapper aan de slag in een salon. De opleiding duurt één of twee jaar.

Toekomst: Werken als vakman/vakvrouw. Werk is vooral praktisch.


Niveau 3: vakopleiding
Voor instromen op niveau 3 is een diploma op vmbo kader-, gemengd- of theoretisch niveau nodig. Of een havo of mbo-niveau 2 diploma. Bij het behalen van het diploma is een student een allround kapper. De opleiding duurt twee tot drie jaar.

Toekomst: Zelfstandig werken als allrounder binnen het vakgebied. 


Niveau 4: middenkaderopleiding
Voor niveau 4 is een van de volgende diploma’s nodig: vmbo kader, theoretisch of gemengde leerweg, havo of mbo niveau 2 of 3. Studenten kunnen met dit niveau zelf een kapperszaak starten. De opleiding duurt drie tot vier jaar. Hierna kan je kind verder studeren op het hbo.

Toekomst: Breed inzetbaar en volledig zelfstandig werken. Eventueel specialiseren of leiding geven aan een team.

Wat is het verschil tussen BOL en BBL?

Een student kan een mbo-opleiding via twee routes volgen: via de beroepsopleidende leerweg (BOL) en de beroepsbegeleidende leerweg (BBL).

De meeste studenten volgen de BOL, waarbij ze het grootste deel van de week naar school gaan en daarbij stage volgen. 

Studenten die de opleiding via de BBL doen, gaan meteen veel werken en meestal één dag per week naar school. Wil je het liefst leren door te werken? Dan is de beroepsopleidende leerweg heel geschikt. Je moet wel 16 jaar of ouder zijn. 
De BOL en de BBL leiden tot hetzelfde diploma.

Let op: studenten die de BBL volgen, krijgen loon van hun werkgever. Hierdoor hebben ze geen recht op een ov-kaart en ouders krijgen geen kinderbijslag. Studenten krijgen vaak wel een reiskostenvergoeding van het bedrijf waar ze werken.

Wat als het profiel van het vo verschilt met het profiel van een mbo-sector?

Dat is geen probleem, maar het kan verwarrend zijn. Het gaat om de volgende opleidingen:
De Kappers & Schoonheidsverzorging en Toerisme & Recreatie vielen onder het profiel Zorg & Welzijn. Bij Aventus vallen ze onder de sector Economie & Handel. De opleiding Laboratorium viel ook onder Zorg & Welzijn, bij Aventus onder Techniek & Mobiel.

Als je voldoet aan de wettelijke toelatingseisen (een diploma en het juiste niveau voor de opleiding) dan ben je toelaatbaar op elke opleiding, tenzij er speciale eisen zijn.

Dus als je het profiel Economie & Ondernemen heeft gekozen, maar toch de techniek in wil, dan is dit mogelijk.

Hoe is een mbo-opleiding opgebouwd?

Elke opleiding op het mbo bestaat uit drie onderdelen: een basis-, profiel- en keuzedeel.

1. Basisdeel

In het basisdeel leer je algemene beroepsvaardigheden aan die belangrijk zijn om een vak te kunnen uitoefenen. Dat zijn bijvoorbeeld Nederlands, rekenen, loopbaanorientatie (lob), Engels en burgerschap.
 

2. Profieldeel
De vakken en onderdelen uit het profiel zijn de kernvakken voor het beroep. De kennis en vaardigheden die je hier opdoet zijn essentieel voor het beroep waarvoor je leert. De kernvakken dus. Ook de stage is onderdeel van het profiel.
 

3. Keuzedelen
Studenten mogen ook een aantal vakken zelf kiezen. Ze kunnen zich verdiepen zodat ze nog meer kennis of vaardigheden hebben op een bepaald vlak. Maar ze kunnen ook kiezen voor verbreding en bijvoorbeeld een keuzedeel in een heel andere richting kiezen. Verdieping is een mooie voorbereiding als je verder wil studeren op het hbo. Verbreding is handig als je meer wil kunnen en weten over andere vakken.

Contact

Heb je nog vragen? Onze klantenservice zit voor je klaar! Check hier onze openingstijden en contactgegevens.