Samenwerking pluimveebedrijf Remkes

Pluimveebedrijf Remkes in Epe laat haar anderstalige medewerkers scholen door Volwasseneneducatie van Aventus.

“Toen de accountmanager van Aventus bij ons langskwam om te praten over de vele anderstalige medewerkers bij ons, was er gelijk een klik,” aldus Attie Mol, HR manager bij Pluimveebedrijf Remkes in Epe.

Remkes heeft voornamelijk Poolse medewerkers in dienst. Attie vervolgt: “Omdat wij aanliepen tegen gebrekkige communicatie op de werkvloer en onze medewerkers een toekomst willen bieden in Nederland, hebben we samen de mogelijkheden onderzocht. Om welke mensen gaat het dan en hoe zouden we die scholing vorm kunnen geven. We kregen veel informatie en werden aangestoken door het enthousiasme en de bevlogenheid van de accountmanager. Hierdoor werd snel duidelijk dat we met Aventus in zee wilden voor dit taaltraject.”

Bij het team Volwasseneneducatie van Aventus werken gediplomeerde NT2-docenten die jaarlijks meer dan 700 anderstaligen scholen in de Nederlandse Taal.  “Een NT2 docent kwam een hele dag naar Remkes om met alle medewerkers een intake af te nemen. Onze medewerkers waren behoorlijk zenuwachtig, maar brachten het er goed van af,” zo vertelt Attie. “Een daadwerkelijk toets had de drempel hoger gemaakt, maar nu konden ze in gesprek gaan en wat simpele testen met de docent maken. Zo kon hun niveau ook worden ingeschat, maar wel op een manier die past bij hun taalniveau.”

De docent stelde naar aanleiding van de intakes een traject op dat recht deed aan de hele groep, variërend in niveau van A0 tot A2.

Maatwerk

Attie: “Omdat onze medewerkers veel uren maken en in steeds wisselende ploegen werken, kwamen we er al snel achter dat we een groep moesten maken met alleen Remkes-medewerkers. Dit vroeg wel wat van de kundigheid van de docent, omdat niet alle medewerkers op hetzelfde niveau zitten.

Daarnaast wilden we graag dat de lessen op zaterdag plaats zouden vinden, i.v.m. ons werkschema. Dit bleek allemaal mogelijk en alles werd in werking gezet om dit per 2016 van start te laten gaan. Aventus hielp ons zelfs aan een subsidie waardoor we voor deze taaltraining 2/3 van het totale bedrag terug krijgen via de regeling ‘Tijd voor Taal’.”

Theorie en praktijk

Twee medewerkers die al op een vrij hoog niveau Nederlands beheersen, krijgen les op locatie van Aventus. Zij leren nu voor Staatsexamen I.

Op de zaterdagochtend krijgen 15 medewerkers van Remkes 3,5 uur les in de Nederlandse Taal les op hun locatie in Epe. De docent gebruikt hiervoor een methode speciaal gericht op de werkzaamheden binnen het bedrijf. “Onze medewerkers zijn ontzettend gemotiveerd en heel enthousiast over de docent en de methode. De eerste verbetering is al duidelijk merkbaar op de werkvloer. Ze durven meer en proberen het nu gewoon in het Nederlands, ook al is het nog niet foutloos.”

Samenwerking

Enthousiast vertelt Attie verder: “Nu de lessen lopen, blijft de communicatie en de samenwerking heel goed. De docent en de organisatie zijn altijd bereikbaar en we blijven contact houden met de accountmanager die in de gaten houdt of het loopt zoals we hebben afgesproken.

Door het enthousiasme en de kennis van onderwijs en NT2-scholing kozen we voor Aventus en de verwachtingen worden waargemaakt in de praktijk. Mochten onze medewerkers na dit taaltraject zelf nog meer scholing willen, bijvoorbeeld een startkwalificatie willen halen, dan zullen we dat zeker stimuleren. Of wij Aventus aanraden bij andere bedrijven? Dat doen we al volop!”