Paragrafen

Iets voor jou?

Met alle kookprogramma’s kun je dagelijks zien hoe deelnemers de mooiste gerechtjes maken. Wil jij écht als een vakvrouw/man werken in een professionele keuken van bijvoorbeeld een mooi restaurant dan is de opleiding Zelfstandig werkend kok wellicht wat voor jou! 

Immers is het maken van mooie gerechten nog maar 1 onderdeel van het prachtige vak van kok. De volgende onderdelen zijn hierin ook belangrijk:

  • Een goed beroepsbeeld: kijk eens wat een kok doet in een restaurant: Vraag je favoriete restaurant eens of je een dagen mag meelopen.
  • Op een professionele manier gerechten bereiden d.m.v. Mise en Place (voorbereidingen) en het uiteindelijk samenstellen (dresseren) van gerechten en componenten (groenten, aardappelen, salades, sauzen etc.)
  • Kosten berekenen. Voor het ontwikkelen van een goed gerecht moet je ook weten hoe je kosten berekent.
  • Verder wil je graag leiding geven aan en begeleiden van (andere) koks. Daarom moet je ook weten hoe het reilt en zeilt in de professionele keuken.

De opleiding

  • Vaktheorie: Er wordt gewerkt vanuit modules zoals bijvoorbeeld koude voorgerechten, warme voorgerechten, hoofdgerechten maar ook bedrijfsformules, duurzaamheid, voorraadbeheer, lichaam en voeding, spijsvertering en verbeteren dienstverlening in de keuken. 
  • Praktijk op school: Tijdens de opleiding heb je elk jaar van de opleiding een bepaald aantal weken praktijklessen op school.
  • Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan en burgerschap.
Toelatingseisen

Je bent welkom bij de opleiding Zelfstandig werkend kok met één van deze bewijzen:

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Diploma mbo niveau 2
  • Mavo-diploma
  • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Keuzedelen

Afgelopen jaren zijn de volgende keuzedelen aangeboden:

  • Digitale vaardigheden (de computer is steeds belangrijker in ons vak!)
  • Wijnkennis 
  • Aziatische keuken
  • Eetcultuur en wensen

We willen ook de veganistische keuken aanbieden in de toekomst

Na je opleiding

Na je opleiding ben je een beginnend beroepsbeoefenaar en kun je gaan werken in een professionele keuken van bijvoorbeeld een restaurant, een lunchzaak hotel of cateringbedrijf. Of je groeit door naar niveau 4, bijvoorbeeld met de opleiding Gespecialiseerd kok of Leidinggevende keuken.

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Zelfstandig werkend kok ben jij de mens achter creatiever hapjes en gerechten. Je bedenkt ze, maakt ze, verandert ze. Variëren met smaken en ingrediënten is je lust en je leven. Je weet er je gasten steeds mee te verrassen. Koken zonder gluten, kennis delen over E-nummers, allergie-informatie geven, verminderen van vet en suiker – ook daar ben je helemaal in thuis. Verder reken je uit wat gasten moeten betalen en wat jou die gerechten kosten.

Wat wordt je werkplek?

Grote en kleine hotels en restaurants, ook op hoog niveau.

Ervaringen

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.