Verzorgende IG (BBL) & Maatschappelijke Zorg (BBL)

Werken & leren
Dubbel diploma
Grote kans op werk
Veel doorstroommogelijkheden
Zorgprofessional van de toekomst

Iets voor jou?

De combinatie van wonen, welzijn en zorg spreekt jou aan. Je verzorgt mensen graag en helpt met plezier bij de huishouding. Ben je verder handig, werk je graag in een team en op wisselende tijden? Ben je betrokken en empathisch? Heb je goede communicatieve en sociale vaardigheden en zoek je een uitdagende opleiding in de zorg? Kies dan de combinatieopleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG.

Je kunt je voor deze opleiding alleen aanmelden als je werkt bij Atlant en 's Heerenloo. Je volgt deze opleiding via TOP College en kunt je alleen via je werkgever aanmelden. 

Twee diploma's in één

Met twee diploma's ben je breed inzetbaar en heb je een streepje voor op de arbeidsmarkt. Deze uitdagende en brede combinatieopleiding duurt drie jaar.

Kies ook via TOP College,  de samenwerking tussen Aventus, Atlant en 's Heerenloo, voor deze uitdagende combinatieopleiding Medewerker Maatschappelijke Zorg en Verzorgende IG. 

De opleiding

Met de combinatieopleiding VIG/MZ ben je breed inzetbaar in de maatschappelijke zorg en individuele gezondheidszorg. Je biedt meer dan alleen goede zorg en bent voorbereid op de zorgvraag van nu en de toekomst. Je haalt dan ook niet één, maar twee diploma’s. Daarmee heb je straks een streepje voor op de arbeidsmarkt.

Na 1,5 jaar specialiseer je je en kies je een afstudeerrichting. Je helpt o.a. bij medische zorg, huishouding, persoonlijke verzorging, dagbesteding en bent begeleider bij activiteiten.

Dit leer je

Tijdens de opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg leer je onder meer:

 • zorg en hulp geven aan personen (+ directe familie) en groepen 
 • werken volgens een zorgdossier of zorgplan
 • mensen helpen met wonen, huishouden en persoonlijke basiszorg
 • verpleegtechnisch werk doen
 • mensen helpen met gevoel, met zichzelf redden en met leven (sociaal-maatschappelijk)
 • advies en uitleg geven
 • over verschillende doelgroepen en ziektebeelden
Toelatingseisen

Je bent welkom bij de combinatieopleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg met één van de deze bewijzen:

 • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
 • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
 • Diploma mbo niveau 2
 • Mavo-diploma
 • Een certificaat van een erkend leerbedrijf (Atlant en 's Heerenloo)

Let op: Je mag niet voor de rechter hebben gestaan voor een misdrijf. Voor deze opleiding heb je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig om stage te lopen. Kun je geen VOG voorleggen dan mag je niet op stage en kun je jouw opleiding niet afronden. Meer informatie over deze verklaring kun je vinden op www.watdevog.nl

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Afstudeerrichtingen

Aventus maakt jouw kans op een leuke baan graag nog groter. Daarom specialiseer jij je na 1,5 jaar in één van deze richtingen:

 • verpleeg- en verzorgingshuizen en thuiszorg
 • geestelijke gezondheidszorg 
 • gehandicaptenzorg 
 • kraamzorg
 • begeleider gehandicaptenzorg
 • begeleider specifieke doelgroepen
Keuzedelen

Met keuzedelen verbreed of verdiep je deze mbo-opleiding.

Actueel en toekomstproof onderwijs

Als je kiest voor een opleiding binnen zorg en welzijn, kies je voor een beroep waarin je iets kunt betekenen voor je medemens. We helpen je om je rol in de maatschappij te vervullen, nu én in de toekomst. Een belangrijke ontwikkeling in zorg en welzijn is de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’: preventie en een gezonde leefstijl zijn dan ook belangrijke onderdelen van de opleidingen. We zorgen voor actueel en ‘toekomstproof’ onderwijs door nauw samen te werken met werkgevers, hogescholen, gemeenten en maatschappelijke organisaties in de regio. 

Vanaf de start werk je samen met je medestudenten aan levensechte opdrachten. Dat gebeurt binnen en buiten de school. Je leert vragen te stellen, oefent je skills, werkt aan projecten en bedenkt creatieve oplossingen. Aan het einde van de opdracht lever je een product op: bijvoorbeeld een verslag, reportage, presentatie of tentoonstelling.  We geven je veel ruimte om zelf keuzes te maken en je studietempo aan te passen. De docent coacht je tijdens je hele opleiding, zodat je stevig in je schoenen komt te staan en zelf de regie kunt nemen. Er is veel aandacht voor jouw persoonlijke groei en wil je een vervolgopleiding volgen, dan word je daar ook goed op voorbereid.

Bij de generieke vakken Nederlands en Rekenen oefen je voor de verplichte examens. We bieden voor deze vakken extra ondersteuning aan. Taal is belangrijk voor je beroep, dus hier wordt extra aandacht aan besteed. Je vaste honk is de stamgroep. Hier trek je met je groepsgenoten op en  kun je al je vragen stellen over je loopbaan en de keuzes die je maakt tijdens je opleiding. 

Let op: je kunt deze opleiding alleen volgen via je werkgever Atlant en 's Heerenloo. 

Na je opleiding

Na je opleiding Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg kun je doorgroeien met een opleiding op niveau 4, bijvoorbeeld Mbo-Verpleegkundige of Maatschappelijke Zorg op niveau 4.

Wat wordt je werk?

Met je diploma Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg op zak kun je alle kanten uit. Je bent breed inzetbaar in de branche Zorg & Welzijn, waar je zowel verzorgende als begeleidende taken kunt uitvoeren. Je begeleidt verschillende mensen, zoals ouderen, mensen met een beperking of mensen met gedragsproblemen. Je zorgt ervoor dat ze een goede dag hebben, begeleid ze met activiteiten helpt ze bij de dagelijkse verzorging. Je kijkt welke hulp ze nodig hebben en bedenkt hiervoor een plan. Je maakt mensen ook warm om zichzelf (weer) zo veel mogelijk te redden en helpt ze daarbij.

Wat wordt je werkplek?

Je wordt breed opgeleid zodat je bij veel verschillende werkgevers in de zorg terecht kunt. Met je diploma’s Verzorgende IG/Maatschappelijke Zorg kies je een baan bij/in bijvoorbeeld:

 • thuiszorg
 • verpleeghuis
 • woonzorgcentrum
 • kraamzorginstelling
 • woonvormen voor lichamelijk/verstandelijk gehandicapten 
 • geestelijke gezondheidszorg
 • gehandicaptenzorg
 • maatschappelijke opvang

Instromen?

Je kunt op 4 momenten in het jaar instromen. Overleg de startmomenten met je werkgever. 

Aanmelden via je werkgever en TOP college

Werk je bij Atlant, 's Heeren Loo of andere partners van Aventus en wil je je aanmelden voor deze opleiding onder TOP College (locatie Edison)? Meld je dan hieronder aan en kies daar direct de opleiding die je wilt volgen.

Check de filmpjes

AVENTUS LIVE // Voorlichting combi-opleiding Maatschappelijke Zorg / Verzorgende IG
AVENTUS LIVE // Voorlichting opleidingen Maatschappelijke Zorg

Ask us anything //

Heb je nog vragen? Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.

Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.