Deze opleiding start óók in februari 2024. Kies 1 februari 2024 als startdatum in je aanmelding. Meld je het liefst vóór 1 december 2023 aan om snel duidelijkheid te hebben over jouw toelating. In sommige gevallen gelden er bijzondere voorwaarden. Zo starten sommige opleidingen in februari slechts op 1 locatie of alleen bij voldoende aanmeldingen. Na je aanmelding ontvang je hier zo spoedig mogelijk bericht over.
Iets voor jou?
Heb jij iets met techniek en koelmachines? Van de airconditioning in de auto tot een vrieskist bij de visboer. Weet jij alles van de verschillende koelapparaten? Yes, dan is de opleiding Systeemontwerper koude-en klimaatsystemen iets voor jou! Vind je het leuk om dit soort koelsystemen te controleren, storingen op te lossen en reparaties te doen? Meld je dan nu aan voor deze opleiding bij Aventus.
De opleiding
Dit leer je
Tijdens je opleiding leer je onder meer van alles over:
- ontwerpgegevens verzamelen
- berekeningen maken van koude-en klimaatsystemen
- ontwerpen maken van koude-en klimaatssytemen
- een aanbieding/voorstel opstellen
- het onderhouden van contacten
- het afronden van werkzaamheden
Daarnaast krijg je nog algemene vakken zoals Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.
- Toelatingseisen
Je bent welkom op de opleiding systeemontwerper koude-en klimaatsystemen met één van deze bewijzen:
- Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
- Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
- Mavo-diploma
- Diploma mbo niveau 2
- Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.
Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.
- Kennismaking
Na je aanmelding word je uitgenodigd voor een individueel kennismakingsgesprek. Tijdens het gesprek kijken we naar jouw (werk)ervaring en vooropleiding. Aan de hand hiervan kunnen we samen met jou bepalen wat de meest geschikte leerroute en opleiding is.
Met jouw werkgever wordt voorafgaand aan de start van de opleiding afspraken gemaakt over zaken als praktijkbegeleiding, examinering, lesplanning en praktijklessen. Op basis van deze inventarisatie kan een werkgever ervoor kiezen een pluspakket in te kopen bovenop de standaard werkgeversbijdrage. Denk hierbij aan zaken als: dealer workshops, ondersteuning bij de organisatie van de examinering, maatwerk binnen lestijden etc.
- Keuzedelen
Verbreed of verdiep je mbo-opleiding met keuzedelen.
Na je opleiding
Naast het werken binnen een bedrijf kun je ook doorleren in het HBO. Opleidingen zoals Middenkaderfunctionaris Technicus Koudetechniek, Post hbo Koudetechniek en Hogere Installatietechniek.
Wat wordt je werk?
Als systeemontwerper koude-en klimaatsystemen moet je van veel technische apparaten afweten. Je monteert de verschillende onderdelen goed aan elkaar. En je sluit de installatie aan. Daarvoor gebruik je leidingen en kabels. Als je klaar bent, test je of alles werkt. Ook zorg je voor het onderhoud. Zo moet er regelmatig nieuw koelmiddel in het systeem. Als eerste monteur ben jij verantwoordelijk voor de veiligheid en planning.
Wat wordt je werkplek?
Als systeemontwerper koude-en klimaatsystemen werk je vaak in een installatiebedrijf in de koudetechniek. Je kunt aan de slag bij zowel grote als kleine bedrijven in allerlei verschillende markten. Je werkt veel op kantoor en je komt ook regelmatig op locatie bij de klant, bijvoorbeeld om belangrijke informatie te ontvangen.