Flexibele startdatum

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Paragrafen

Iets voor jou?

Snap jij snel hoe jouw werk past in een totaalplaatje van werk en machines? En begeleidt je graag anderen? Yes, groei dan door in de wereld van productiemachines en fabrieken. Meld je hiervoor meteen aan bij de opleiding Mechanisch operator B van Aventus en Litop.

De opleiding

Dit leer je

In je opleiding Mechanisch operator B leer je onder meer van alles over:

 • productiewerk voorbereiden
 • in de gaten houden van de productie
 • kwaliteit van producten controleren
 • productiemachines onderhouden
 • duurzaamheid en milieu
 • storingen oplossen en planning bewaken
Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Mechanisch operator B met je mbo-diploma Mechanisch operator A. De opleiding duurt dan 1 jaar. Ben je niet in het bezit van een diploma Mechanisch operator A, dan duurt de opleiding 2 jaar en moet je aan één van de volgende voorwaarden voldoen. 

 • diploma vmbo Techniek: Kaderberoepsgericht, Gemengde en Theoretische Leerweg
 • diploma vmbo overige profielen met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • mavo diploma met wiskunde of natuur- en scheikunde I
 • overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4 met bij voorkeur wiskunde of natuur- en scheikunde
 • mbo-2 diploma 
 • Bij een BBL-opleiding is een werkgever (een erkend leerbedrijf) verplicht.

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Leven Lang Ontwikkelen

Leven Lang Ontwikkelen (LLO) bestaat bij Aventus uit korte scholing en opleidingen voor volwassenen op mbo-niveau. Nu de arbeidsmarkt, zeker met de technische vernieuwingen en digitalisering, sterk verandert kijken we goed naar welke banen er bijkomen en welke er juist verdwijnen. Met Leven Lang Ontwikkelen laten we volwassenen meebewegen met deze veranderingen. Op naar een Leven Lang Leren! 

Aventus begeleidt de deelnemers naar een diploma, certificaat of praktijkverklaring. Een BOL-, BBL-traject, derde leerweg of ander traject op maat is mogelijk.

Wat is Derde Leerweg?

De derde leerweg is een variant van leren en werken (vergelijkbaar met BBL). Het verschil met BBL is dat bij een derde leerweg opleiding wordt vaak afgeweken van de wettelijke urennorm (verplicht aantal uren), waardoor de studie korter duurt. De opleiding wordt flexibeler en sneller aangeboden. De derde leerweg biedt extra mogelijkheden om met een flexibel onderwijsaanbod in te spelen op de scholingsbehoeften van werkenden en werkzoekenden en hun werkgevers. Er zijn namelijk geen regels voor onderwijstijd en studieduur. Wel heeft de student te maken met instroomeisen. Het leerbedrijf en de student betalen vaak de opleiding samen en soms draagt de gemeente ook iets bij.

STAP-subsidie

 Vanaf 1 maart 2022 kun je een budget van maximaal € 1.000,- euro aanvragen voor scholing en ontwikkeling. Je kunt deze subsidie gebruiken voor het volgen van een training of opleiding om zo goed inzetbaar te blijven op de arbeidsmarkt. De subsidie heet STAP. Dit staat voor Stimulering Arbeidsmarkt Positie. Lees meer over de STAP-subsidie op de website van Litop.

Opleidingsduur

De opleiding duurt gemiddeld 12 maanden met een studiebelasting van 5 uur per week. Afhankelijk van vooropleiding en werkervaring kan de opleiding korter of langer duren. Bij de start van de opleiding wordt op basis van vooropleiding en werkervaring een maatwerktraject afgesproken. 

Na je opleiding

Met je opleiding Mechanisch operator B heb je keus: werk zoeken óf doorgroeien naar niveau 4, met de opleiding Mechanisch operator C.

Wat wordt je werk?

Na je opleiding Mechanisch operator B weet jij precies wat er in een fabriek allemaal met een product gebeurt. Je zorgt er daardoor voor dat de producten die je maakt goed aansluiten op het werk van anderen. En dat jouw producten de kwaliteit hebben die ze moeten hebben. Je werkt veilig en houdt ook rekening met het milieu. En heeft een collega-operator hulp nodig? Dan begeleidt je die. Geeft een machine storing? Dan los je die snel op.

Wat wordt je werkplek?

Met je diploma Mechanisch operator B vind je vast werk in de procesindustrie. Daar maken de fabrieken heel veel dezelfde producten in een korte tijd. Zoals medicijnen, papier, eten of verpakkingsmateriaal. Grote kans dat je werk vindt in deze sector, want de komende jaren gaan hier veel mechanisch operators met pensioen.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.