Paragrafen

Voor wie

Ben je werkzaam in de zorg bij een erkend leerbedrijf en wil je je kennis, vaardigheden en techniek ontwikkelen en bijstellen? Kies dan voor het Keuzedeel NAH.

Leeratelier Zorg

Dit keuzedeel is onderdeel van Leeratelier Zorg. Lees hier meer over deze scholing. We leven in een continu veranderde wereld. Daarom vinden wij het belangrijk dat iedereen die bij ons deze scholing volgt, regie neemt over zijn of haar leerproces. Dit houdt in dat iemand meer eigen verantwoordelijkheid krijgt, flexibel leert omgaan met veranderingen en onderzoekende houding aanneemt: de Knowmad. Dit stimuleert een leven lang ontwikkelen (LLO).

Het keuzedeel

Doel: Ondersteuning bieden aan mensen met een niet aangeboren hersenletsel

Je leert ondersteuning te bieden aan de NAH-cliënt bij het accepteren dat het leven van deze cliënt na hersenletsel is veranderd en dat de cliënt niet meer ‘de oude’ is.

Je leert om te gaan met cliënten die levend verlies ervaren. Hoe help je hen nieuwe keuzes te maken op basis van hun wensen en mogelijkheden. 

Hoe leer je naastbetrokkenen van de NAH-cliënt om te gaan met de veranderde leefstijl en het nieuwe gedrag van de NAH-cliënt. Hoe kun je het contact stimuleren tussen de NAH-cliënt en zijn of haar naastbetrokkenen.

De vaardigheden worden getoetst met een praktijkexamen. Je gaat in de praktijk onder begeleiding aan de slag met de proeve van bekwaamheid. De opdrachten voer je uit en je maakt er een verslag van. De opdrachten dienen met een voldoende vanuit de praktijk te worden beoordeeld, alsook door de docent van Aventus.

Inhoud keuzedeel NAH

 1. Wat is NAH, de werking van het brein.
  Oorzaken en gevolgen van NAH.
 2. Begeleiding, observeren, omgaan met veranderd gedrag.
  Inventariseren van (nieuwe) mogelijkheden, wensen en behoeften.
 3. Methodieken en begeleiden.
 4. Levend verlies en verliesverwerking naastbetrokkenen.
 5. Wet en regelgeving, disharmonisch profiel van de NAH-cliënt.
  Omgaan met ontremd gedrag.

Duur

5 dagdelen van 3 uur.

Afronding

Deze scholing levert het landelijk erkende mbo-cerificaat Keuzedeel NAH op. 

Startdata en lestijden

Startdata

 • dinsdag 1 oktober 2024
 • dinsdag 7 januari 2025
 • dinsdag 1 april 2025

De uiterste inschrijfdatum voor een scholing is twee weken voor de startdatum. Meld je je na de uiterste inschrijfdatum aan, dan word je automatisch geplaatst bij de eerstvolgende cursusperiode. 

Lestijden

 • 16.00 - 20.30 uur

De lessen zijn wekelijks, met uitzondering van schoolvakanties. Check Korte scholing Zorg - Overzicht lesdata en -tijden voor een volledig overzicht van alle lesdata.

Voorwaarde voor deelname

Om deel te nemen aan deze scholing heb je een vaste werkgever (erkend leerbedrijf) nodig. De werkgever moet een BPV-overeenkomst tekenen (beroepspraktijkvormingsovereenkomst) en je gaat werken met een Prove2Move-examen. Hiervoor heb je een beoordelaar (erkend leerbedrijf) nodig om dit af te tekenen. Deze scholing levert het landelijk erkende Aventus MBO-certificaat op.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.