Human Technology (BOL)

School & stage
Grote kans op werk
Real life projecten
Innovatief
Mix van technologie en creativiteit

Deze opleiding heeft een flexibele startdatum. Samen met jou kijken we of, en zo ja wanneer je met je studie kunt starten.

Shape the world

Overal om je heen, overal waar je kijkt zie je technologie. Als je weet wat je met technologie kan doen, dan kun jij aan de wereld bouwen. Want met jouw hulp en de juiste kennis wordt technologie een superkrachtige tool.

Shape the world. Word een Technicus Human Technology.

Human Technology iets voor jou?

Ben je geïnteresseerd hoe producten gemaakt worden en wil je onderzoeken hoe je deze perfect kunt laten aansluiten bij de mens? Zie je hoe kleine aanpassingen aan producten kunnen zorgen dat het nog handiger werkt of er nóg meer mee kan dan nu bedacht is? Met de opleiding Technicus Human Technology bedenk, verbeter en bouw je producten waardoor iedereen, bijvoorbeeld het bedrijfsleven, de zorg en gemeentes, meer profijt heeft van nieuwe technologie.

Lijkt het je dus leuk om met productinnovatie en productontwikkeling bezig te zijn en ben je niet bang om naar de toekomst te kijken, dan is de opleiding Human Technology iets voor jou.

De opleiding Human Technology

Dit leer je

Je opleiding start met een oriëntatiefase van tien weken, waarin je kennis maakt  met de opleidingen Human Technology,  Software Developer en Expert IT. Daarna kun je nog overstappen naar één van deze opleidingen. Kies je dan voor Human Technology, dan ga je na die tien weken basisvaardigheden leren. Heb je die af, dan start je eerste stageperiode. Je komt terug op school met een hoop ervaring en bent echt toe aan verdieping van je vak en specialisatie. Dat doe je vervolgens in projecten met echte klanten.

Je project is de rode draad tijdens je opleiding. Bij verschillende vakken leer je de skills die je nodig hebt om je project te laten slagen. Zo onderzoek je hoe mensen bepaalde apparaten ervaren, wie je doelgroep is en wat de wensen en behoeften van deze doelgroep zijn. Deze kennis kun je gebruiken om je prototype zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken. Je wordt breed opgeleid en krijgt de basis van techniek, domotica, onderzoeken en marketing mee. Daarnaast leer je werken met verschillende materialen en vormen. Deze vakkennis helpt je om te kunnen communiceren met klanten en technici en bij prototyping.

De techniek verandert natuurlijk supersnel. Daarom speelt deze opleiding echt in op de toekomst. Dit doen we niet alleen, maar juist samen met bedrijven in de regio. Zo sta je vanaf de eerste dag van je studie al met één been in het werkveld.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding Human Technology met één van de volgende bewijzen:

  • Diploma vmbo: kaderberoepsgerichte, gemengde en theoretische leerweg
  • Overgangsbewijs havo of vwo van leerjaar 3 naar 4
  • Mavo-diploma
  • Diploma mbo niveau 2

Voldoe je niet aan de toelatingseisen? Dan kan het zijn dat je voor bijzondere instroom in aanmerking komt.

Creathons

Binnen de opleiding werken we met Creathons: ‘real life-opdrachten’ die worden aangedragen door bedrijven. Samen met studenten van andere opleidingen vorm je een team. Hierin leer je hoe je kunt samenwerken aan een grote opdracht en wordt er uiteindelijk echt iets met jouw idee gedaan. Als Technicus Human Technology ben jij een belangrijke factor binnen Creathons. Je weet van veel onderwerpen wat af, kunt er duidelijk over communiceren en je bent de schakel tussen klant, technicus en consument.

Studie-inhoud

Hoe ziet de opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn: 

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Engels (alleen voor niveau 4) 
  • Loopbaan en Burgerschap 

Kerntaken en werkprocessen

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding: 

Basisdeel 

Kerntaak: Voorbereiden, uitvoeren en presenteren van gebruikers- of gebruiksonderzoek 
Werkprocessen:

  • Stelt een pakket van klanteisen samen 
  • Stelt de informatiebehoefte vast en maakt een plan van aanpak 
  • Draagt zorg voor afstemming met de opdrachtgever en projectbetrokkenen 
  • Voert onderzoek bij gebruikers uit 
  • Maakt en presenteert visualisaties 
  • Presenteert resultaten gebruikers- of gebruiksonderzoek 

Kerntaak: Voorbereiden, uitvoeren en presenteren van marktonderzoek 
Werkprocessen:

  • Maakt en bespreekt projectplannen 
  • Stelt conceptbegrotingen op 
  • Onderzoekt de markt voor producten 
  • Stelt productspecificaties op 
  • Signaleert en analyseert kansen en mogelijkheden in de markt 
  • Presenteert resultaten marktonderzoek 

Kerntaak: Begeleidt projecten 
Werkprocessen:

  • Stuurt projectbetrokkenen aan 
  • Bewaakt de kwaliteit en voortgang van de werkprocessen 
  • Organiseert projectoverleg 
  • Administreert en rapporteert
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen? 

Je volgt in je opleiding een groot aantal beroep specifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk!  

Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vak specialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende  
opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan.  

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan? 

Keuzedelen in je eerste jaar:  

  • Klantcontact en Verkoop (verplicht)

Keuzedelen in je tweede jaar: 

  • Virtual en Augmented reality
  • Inspelen op Innovatie 
  • Lean en Creatief Innoveren

Keuzedelen in je derde jaar:  

  • Voorbereiding hbo
  • Oriëntatie en ondernemerschap 

Na je opleiding

Na je opleiding kun je verder studeren aan het hbo of aan het werk gaan. Met het keuzedeel Oriëntatie op ondernemerschap kun je ervoor kiezen om voor jezelf te beginnen en je eigen projecten binnen te halen. Door de nauwe samenwerking met het beroepenveld heb je na deze opleiding ook veel kans op een baan. De vraag naar mensen die de brug vormen tussen technologie en de mens is toegenomen. Door de huidige technologische ontwikkelingen is de verwachting dat die vraag ook de komende jaren groot zal blijven.

Wat wordt je werk?

Als Human Technoloog werk je binnen ontwerp-cycles. Je wordt erbij gevraagd wanneer er een (technisch) probleem blijkt te zijn met het in gebruik nemen van technologie. Op dat moment ga je onderzoeken hoe makkelijk het product te gebruiken is en welke dingen verbeterd of aangepast kunnen worden om aansluiting te vinden bij de wensen en behoeften van de klant (marketing). Hiervoor ga je zelf aan de slag met een ontwerp. Het prototype van je nieuwe ontwerp test je uitgebreid voordat je het eindresultaat presenteert aan je klant (onderzoek).

Het belangrijkste van je werk is dat je opgeleverde resultaten aansluiten bij de wensen en behoeften van de eindgebruiker. Kortom: door creatieve oplossingen te bedenken ben jij een belangrijke schakel tussen mens en technology.

Wat wordt je werkplek?

Met het diploma Human Technology op zak ben je waardevol in veel verschillende branches, zoals de zorg, het onderwijs of de industrie. De grootte van het bedrijf hangt af van de sector die je kiest. Er zijn veel technologisch georiënteerde start-ups en kleine bedrijven die jouw hulp goed kunnen gebruiken, maar ook grotere organisaties zoeken ondersteuning bij de ontwikkeling van prototypes en gebruikersonderzoeken.

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in. 

Bekijk de filmpjes

Ervaring van Ilse

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63.
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.