Paragrafen

Vliegen met een drone iets voor jou?

Vanuit de arbeidsmarkt is er overduidelijk vraag naar mensen die professioneel een drone kunnen hanteren voor specifieke doeleinden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan: 

 • Landbouw – hulp bij detecteren dieren tijdens maaien
 • Medische sector – drone ambulance, vliegende AED bij evenementen
 • (Installatie)Techniek – inspectie hoogspanningskabels, leidingen en elektrische circuits
 • Monumentenzorg – inspectie gebouwen
 • Veiligheidssector – inspectie terreinen (haven, opslag, bouw)
 • Brandweer – inspectie tijdens grootschalige branden
 • Logistiek – scannen van barcodes in magazijnen

Met deze cursus word je voorbereid op het leren omgaan met deze techniek, haar toepassingsmogelijkheden en het vliegen met een drone.

De cursus

Deze cursus is een onderdeel van een volledige mbo-opleiding. We noemen dit een Keuzedeel. In het kader van Leven Lang Ontwikkelen kunnen keuzedelen vaak als losse cursus gevolgd worden. Wanneer de cursus met goed gevolg is afgerond ontvangt de cursist een mbo-verklaring.

Inhoud cursus

In deze cursus leert de beginnende beroepsbeoefenaar veilig gebruik te maken van de professionele mogelijkheden die drones bieden. Drones ontwikkelen zich technisch razendsnel en de toepassingsmogelijkheden breiden zich uit in diverse richtingen. Deelnemers leren tijdens de cursus diverse aspecten met betrekking tot de inzet van drones. Het gaat om zaken als: techniek, besturing, onderhoud, veiligheid, regelgeving gekoppeld aan de specifieke toepassing(en) waarvoor de drone wordt ingezet. De cursus omvat 7 avonden en 2 dagdelen praktijk waar met de drone wordt gevlogen.

Programma

 1. Dronetoepassingen in de praktijk
 2. De droneoperatie
 3. Wet- en regelgeving
 4. Aerodynamica
 5. Meteorologie
 6. Technische basiskennis
 7. Veiligheidsrisico’s/menselijk handelen
 8. Praktijkinstructie
 9. Vliegplan

Lesdag & lestijden

Lesdag: dinsdag
Lestijden: 18.00 tot 21.00 uur
Lestijden praktijk: in overeenstemming te bepalen
Lesdata: 10/09, 17/09, 24/09, 1/10, 15/10, 22/10 en 4/11 

Data en locatie voor de vlieg(praktijk)middagen worden in overleg met docent en deelnemers bepaald. 

Voor deze cursus wordt een investering van ongeveer 8 uur per week zelfstudie verwacht. Tevens dient de deelnemer de beschikking te hebben over een laptop.

Startmoment

De cursus start op:

10 september 2024

Examen

Wanneer je de cursus hebt afgerond kan je naar wens het A1/A3 brevet halen. Het examen hiervoor wordt afgenomen door één van de acht erkende vliegscholen en dient zelf bij deze organisatie te worden aangevraagd (https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/drone/vraag-en-antwoord/vliegbewijs-drone). Je ontvangt tevens een MBO-verklaring die door Aventus wordt verstrekt.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.