Paragrafen

De cursus

Glasvezel is niet zomaar een technologie, het is een revolutie. Het verbindt ons op manieren die we nooit voor mogelijk hadden gehouden, en het opent de deur naar een toekomst van ongekende mogelijkheden. Van onze huizen tot onze werkplekken, alles wordt verbonden door glasvezel, ofwel Fiber to the Home (FTTH).

Inhoud cursus

Deze verbonden toekomst moet worden gebouwd en onderhouden, en dat is waar jij in beeld komt. Met onze basisopleiding Glasvezeltechniek leert jij de vaardigheden en kennis die nodig zijn om deze transitie mogelijk te maken. De training is praktijkgericht met de theorie die aan de praktijk is gekoppeld, zodat jij de kennis die je opdoet direct kunt toepassen.

Het hoogtepunt van deze training is de mogelijkheid om het Corning Education Fiber Basics certificaat te behalen. Dit certificaat is een erkenning van jouw vaardigheden en kennis in glasvezeltechniek en een bewijs van jouw inzet voor continue professionele ontwikkeling.

De training wordt verzorgd door ervaren docenten en instructeurs die Corning Fiber gecertificeerd zijn. Zij brengen hun uitgebreide kennis en praktijkervaring in de klas om jou een leerervaring van hoge kwaliteit te bieden.

Programma

Tijdens de cursus komen de volgende onderwerpen aan bod: 

  • Begrip van natuurkundige principes Je zult de natuurkundige principes van datatransmissie met behulp van licht begrijpen. 
  • Veilig Werken: Je bent in staat zijn om veilig te werken met glas, lasers, gereedschappen en vloeistoffen. 
  • Het schoonmaken en onderhouden van glasvezelkabels en componenten (Cleaning): Je leert hoe glasvezelkabels en componenten kunt schoonmaken en onderhouden.
  • Basiskennis van Fiber Optics: Toepassen van multimode (MM) en singelmode (SM) netwerken.
  • Kennis van diverse types glasvezelkabels en welke moet je toepassen: Je leert over de verschillende soorten glasvezelkabels en hoe je dit kan bepalen welke het beste past bij jouw specifieke toepassing.
  • Kleurcoderingen op glasvezelkabel en toebehoren: je leert over de kleurcoderingen die worden gebruikt op glasvezelkabels en bijbehorende apparatuur.
  • Connectoren plaatsen op glasvezelkabels: je leert hoe je connectoren op glasvezelkabels kunt plaatsen en welke je moet gaan gebruiken.
  • Glasvezel aan elkaar lassen: Je leert hoe je glasvezelkabels aan elkaar kunt lassen, zowel met behulp van mechanische (koude) verbinding en een fusion (warmte) verbinding.
  • Testen en meten van demping in een glasvezelkabel: je leert hoe je de demping in een glasvezelkabel kan meten en hoe je een Link Loss-berekening in een glasvezelnetwerk kan maken.
  • Praktijkopdrachten: KPN glasvezelnetwerk (FTTH) ontwerpen, bouwen en testen. Deze netwerken moeten werkend worden opgeleverd.

Doelstelling

Na het succesvol afronden van deze cursus zal je uitgerust zijn met een breed scala aan vaardigheden en kennis die je in staat stellen om effectief mee te werken in de wereld van glasvezeltechnologie.

Startmomenten

Deze cursus start op:

1 oktober 2024 of 1 april 2025

Examen

Na een succesvolle afronding van de cursus ontvangt je het Corning Education Certificate Fiber Basics.

Lestijden & lesduur

De cursus Corning Education Fiber Basics wordt aangeboden gedurende 6 avonden van 3 uur.

Lesdag: dinsdag

Lestijden: 18.00 tot 21.00 uur

Lesdata oktober 2024: 1/10, 8/10, 15/10, 22/10, 5/11 en 12/11

Lesdata april 2025: 1/4, 8/4, 15/4, 22/4, 6/5 en 13/5

Voorwaarden voor deelname

Geen voorkennis of vaardigheden nodig.

Lesmateriaal

Het benodigde lesmateriaal wordt door Aventus verzorgd. 

Vervolg

Na het afronden van de basis cursus Glasvezel 1 kan je de verdiepende cursus K1030  Verdieping glasvezel (deel 2) uit het mbo programma volgen. Je hebt inmiddels door de Corning basistraining en certificering voldoende vaardigheden en kennis opgedaan. Na het succesvol afronden van het praktijkexamen K1030 Verdieping glasvezel ontvang je een mbo verklaring.

Heb je nog vragen?

Onze klantenservice zit voor je klaar! Stel je vraag via dm op Instagram of Facebook of stuur een whatsapp-berichtje naar 06 11 95 54 63
Check onze contactpagina voor openingstijden en meer info.