Assistent mobiliteitsbranche / Assistent automonteur (BOL)

School & stage

Assistent Automonteur iets voor jou?

Sleutel je graag aan brommers, auto's of motoren en vind je vieze handen geen probleem? Ben je geïnteresseerd in (auto)techniek en maak je graag klanten blij? Kies dan de entree opleiding Assistent mobiliteitsbranche met het beroepsprofiel Assistent Automonteur.

De opleiding Assistent Automonteur

Let op: locatie afhankelijk van aanmeldingen

Bij je aanmelding voor deze opleiding mag je je voorkeur voor een locatie opgeven. Of je daadwerkelijk op deze locatie kunt starten, is afhankelijk van het aantal aanmeldingen. De locatie wordt ook met je besproken tijdens het kennismakingsgesprek.

In Apeldoorn zijn de praktijklessen in het lokaal van de niveau 2 opleiding Autotechniek, dus je ziet ook al iets van je eventuele vervolgopleiding. Naast alle technische vakken zitten ook Nederlands, rekenen en burgerschap in je vakkenpakket. 

Tijdens je stage doe je veel praktijkervaring op. Stage kan bij een autobedrijf, een autoschadeherstel bedrijf maar ook bij een motor- of bromfietsbedrijf.

Toelatingseisen

Je bent welkom op de opleiding assistent automonteur als je:

 • 16 jaar of ouder bent en geen vmbo-diploma hebt
 • niet 2 jaar ingeschreven stond bij een andere entree- of niveau 1 opleiding
Hoe ziet je opleiding eruit?

Jouw opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en één of meerdere keuzedelen. Elke opleiding kent naast beroepsspecifieke onderdelen ook generieke onderdelen. Generiek betekent dat deze vakken door alle studenten van het mbo gevolgd moeten worden. De generieke vakken zijn:

 • Nederlands
 • Rekenen
 • Leren en Loopbaan

Je wordt opgeleid voor een beroep. Bij elk beroep horen werkzaamheden die door veel mensen met dit beroep worden uitgevoerd en steeds weer terugkomen. Deze veel voorkomende werkzaamheden worden kerntaken genoemd. Een kerntaak bestaat uit verschillende onderdelen, dit zijn werkprocessen. Hieronder staan de kerntaken en werkprocessen van jouw opleiding:

Basisdeel

Kerntaak: Werkt als assistent in een arbeidsorganisatie
Werkprocessen:

 • Bereidt (assisterende) werkzaamheden voor
 • Voert (assisterende) werkzaamheden uit
 • Meldt zich ter afsluiting van zijn (assisterende) werkzaamheden af

Profieldeel

Kerntaak: Assisteert bij technische werkzaamheden aan voertuigen 
Werkprocessen:

 • Richt de werkplek in
 • Voert (technische) werkzaamheden uit aan een voertuig
 • Ruimt de werkplek op en maakt deze schoon
Keuzedelen

Wat zijn keuzedelen?

​Je volgt in je opleiding een groot aantal beroepsspecifieke vakken die je voorbereiden op een baan en algemene vakken zoals Nederlands en rekenen. Deze vakken horen standaard bij je opleiding. Naast de standaardvakken, heb je in je opleiding ook de ruimte om te kiezen voor keuzedelen. Zo kun je een deel van je opleiding zelf in vullen. En dat is leuk! Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses en toekomstdromen. Keuzedelen helpen je om je te specialiseren in een beroep of om je voor te bereiden op een volgende opleiding. Keuzedelen die je met een voldoende afgerond hebt, komen op je diploma te staan. De resultaten van keuzedelen (ook de onvoldoende) komen op het resultatenoverzicht behorende bij het diploma te staan.

Welke keuzedelen biedt mijn opleiding aan?

 • Duurzaamheid in het beroep A
 • Solliciteren
Liever fietsenmaker worden?

Lijkt dit beroepsprofiel je leuk, maar heb je meer met fietsen dan met auto’s? Neem dan eens een kijkje bij het beroepsprofiel Assistent Mobiliteitsbranche – Fietsenmaker. Voor beide beroepsprofielen geldt dat je je inschrijft voor het beroepsprofiel Assistent Mobiliteitsbranche. Bij de intake kun je aangeven naar welk profiel je voorkeur uitgaat.

Praktijkonderwijs / VSO

Volg jij praktijkonderwijs of zit je op voortgezet speciaal onderwijs en wil je je aanmelden voor een opleiding bij de Entreeschool? Dan zijn er verschillende mogelijkheden. We zetten ze voor je op een rijtje:

 • Uitbestedingstraject: Je kan mogelijk via je huidige school deelnemen aan het zogenaamde uitbestedingstraject. Je blijft dan ingeschreven bij je huidige school en volgt lessen bij Aventus. Jouw huidige mentor kan je hier meer over vertellen.
 • BBL-traject: Je kan een BBL-traject volgen. Dat betekent: je vindt werk en volgt daarnaast één dag in de week lessen bij Aventus om je diploma te halen. Meer informatie over BBL en aanmelden voor een opleiding vind je op de Aventus website.
 • Scholingstraject: Je kan (eventueel samen met de mentor van jouw huidige school) contact opnemen met de gemeente waar je woont en bespreken of zij een alternatief traject aanbiedt. Sommige gemeentes bieden scholingstrajecten aan, waarbij je na voltooiing een certificaat (bijvoorbeeld het traject ‘Praktijkleren’) of een diploma ontvangt.

Mocht je vragen hebben over bovenstaande opties, bespreek deze dan met jouw ouders/begeleiders, huidige mentor of decaan.

Mocht je daarna nog vragen hebben over de trajecten, dan kan je met de volgende personen contact opnemen;

 • Uitbestedingstraject: Richard Scharft - T: 06-25005203
 • BBL-traject: Maureen Schrör - T: 06-53734224
 • Praktijkleren: Winny Morel - T: 06-52038156
Taalklas: verbeter je Nederlands

Kom je uit het buitenland en moet je Nederlands eerst beter worden voordat je een mbo-opleiding kunt voltooien? Of zit je in een Internationaal Schakelklas? Meld je dan aan voor de Entreeschool taalklas van Aventus in combinatie met het profiel dat je kiest. Bij de Entreeschool taalklas leer je de Nederlandse taal én rekenen beter. Daardoor groei je makkelijker door naar een vervolgopleiding. Meer info en aanmelden? Kijk op Aventus.nl/taalklas 

Na je opleiding

Jouw werkomgeving is een werkplaats van een autobedrijf, schadeherstelbedrijf of bandenservice. Je helpt collega’s bij reparaties, onderhoudsbeurten of schadeherstel van auto’s. Samen zorgen jullie ervoor dat de klanten tevreden en veilig hun weg kunnen vervolgen. Na je Entreeopleiding Assistent Mobiliteitsbranche is de mbo niveau 2 opleiding Autotechnicus een logische stap.

Bekijk het filmpje

Wil je meer informatie?

Bel naar het Service- en Informatiepunt: 0800 - 444 5555
Of vul het contactformulier in.