Zeg je Skills, dan zeg je Mariette Hasselman!

Zij is al ruim 5 jaar actief betrokken bij de vakwedstrijden van Aventus en kan ons alles vertellen over de ins en outs van de Skills.

Haar missie is om alle docenten en studenten te enthousiasmeren voor de Skills. “Als studenten tijdens deze wedstrijden inzicht krijgen in hun kunnen en gemotiveerd raken voor hun vak, dat is wat je als docent en organisator wilt zien gebeuren. Of het een medaille wordt of niet, dat is minder van belang. Jezelf naar een excellent niveau tillen is veel belangrijker! “

Mariette, voor de nieuwe studenten en medewerkers van Aventus die nog niet weten wat jij voor de Skills allemaal doet; vertel eens wat over jezelf en je werkzaamheden voor de skills!

Voor Aventus ben ik het aanspreekpunt voor alle vakwedstrijden. Speciaal voor de Skills Heroes en de Worldskills Netherlands zorg ik voor de aanmeldingen vanuit Aventus. En dan begeleid ik de Aventus studenten richting de Skills Heroes finale.

Afgelopen jaren hebben we naast de voorronde bij Aventus ook kwalificatiewedstrijden voor zowel Skills Talents (VMBO) als Skills Heroes georganiseerd. Doordat onze studenten helpen bij de organisatie van dit evenement, hebben ze al een beetje ervaring kunnen opdoen.

Skills heeft de MBO-scholen nodig om wedstrijden te organiseren. Daar zit de expertise van het vak. Zonder de input van organisatoren, wedstrijdschrijvers  maar ook faciliteiten zoals gebruik van de ruimtes, zou Skills niet kunnen functioneren.

Waarom zijn de Skills zo belangrijk?

De vakwedstrijden zijn belangrijk voor studenten. Door je te meten aan medestudenten en door deelname aan vakwedstrijden ontwikkel je je vaardigheden en daardoor leer je ontzettend veel over jezelf en over je eigen vak.

Tijdens deze wedstrijden ervaart de student hoe het is om onder tijdsdruk te werken en een product van A-Z af te leveren. Zie het als een soort examentraining. Daar komen deze elementen ook in voor; tijdsdruk, spanning en het ‘alleen’ doen. Het is voor de student een erg leerzame ervaring, ongeacht het resultaat.
Dompel je onder in kennis en passie, zet dat stapje extra en zorg dat je tijdens je opleiding alle mogelijkheden aangrijpt om beter te worden in je vak. Dit helpt je in je hele verdere carrière.

Krijgt het de aandacht die het verdient binnen Aventus?

Ik denk dat de vakwedstrijden al aardig aandacht krijgen binnen Aventus, maar het kan natuurlijk altijd beter! 

Bij het organiseren van vakwedstrijden werken docenten vaak alleen. Het mooiste is als ze met meerdere teamgenoten kunnen samenwerken aan deze wedstrijd. Want het gaat uiteindelijk over het beroep, waarvoor de student opgeleid wordt. En dat beroep, dat is toch het mooiste wat er is! 

Door het organiseren van de voorrondedagen van afgelopen jaar zijn er meer teamleden betrokken geraakt bij de wedstrijd en zijn vakwedstrijden meer gaan leven. Deze positieve ervaringen gaan we oppakken en uitbouwen tijdens de voorrondedagen van najaar 2021!!

En ander punt wat we kunnen verbeteren is publiciteit rond de deelname van de Aventus-kandidaten. Het mag wat meer status krijgen.
Er gaan steeds meer scholen gaan meedoen aan de wedstrijden, waardoor de kans op een medaille een nóg grotere uitdaging wordt. Die uitdaging gaan we graag aan!

Verder blijven wij teams enthousiasmeren door te blijven schrijven over de skills, filmpjes te maken en interviews te houden met studenten en docenten.

Tot slot: Wat was je mooiste skills ervaring?

Het mooiste moment als coördinator vond ik de organisatie van de kwalificatiewedstrijd Skills Talents voor Gelderland met een super mooi resultaat: de medailles die Team Gelderland behaald heeft bij Skills The Finals in het voorjaar van 2020.

In het najaar van 2019 is het gelukt om voor 8 wedstrijden de kwalificatiewedstrijden te organiseren. Met een Kick-off in het Auditorium en wedstrijden door de hele school. Veel studenten van diverse opleidingen hielpen bij de catering, jurering, begeleiding en nog meer.  De dag werd afgesloten met een gezamenlijke prijsuitreiking en team Gelderland werd toen geboren.
Tijdens de finales in maart 2020 werd team Gelderland begeleid door onze MBO-ambassadeur Brandon Brom en collega-student Nynke van Avesaat die samen het Gelderland Giants-team tot grote hoogte wist te brengen.

Binnenkort nóg meer mooie Skills verhalen te lezen! Hier en op onze social media kanalen. Stay Tuned!