Verpleegkunde naar Dortmund

De tweedejaars studenten Verpleegkunde zijn naar Dortmund geweest om een opleiding Verpleegkunde en een ziekenhuis te bezoeken. Een mooie internationale ervaring, de tijd vloog om! Het was vroeg dag die ochtend. Om half acht al verzamelen op school en om kwart voor acht, in de bus, op naar Dortmund!
Eenmaal in Dortmund werd onze kennis van de Duitse taal al meteen op de proef gesteld. In het ziekenhuis kregen we algemene informatie, uiteraard in het Duits. Aan de overkant van de straat staat de school, hier kregen we uitleg van twee docenten over hoe het systeem in Duitsland is.  Daarna gingen we in groepjes met studenten in gesprek.
Veel verbaasde blikken, want er zijn behoorlijk veel verschillen tussen de Nederlandse en de Duitse Verpleegkunde opleiding!

Spoedeisende Hulp en Intensive Care
Tijdens de lunch in het personeelsrestaurant kregen we ‘curryworst mit pommes’ geserveerd.
Het ziekenhuis bestaat uit veel verschillende gebouwen die dicht bij elkaar liggen. Het ene gebouw is een stuk nieuwer dan het andere. Ik ging mee met het groepje studenten dat naar de Spoedeisende Hulp ging. Heel anders dan in Nederland, want we mochten we veel zien. We mochten alle patiëntenkamers bekijken en zagen dus ook alle patiënten die net binnenkwamen. Ook mochten we een ambulance die net arriveerde van binnen bekijken. We hadden geluk: er was nog wat tijd over dus we mochten ook nog snel langs de Intensive Care. Hier hebben we veel ernstig zieke patiënten gezien, erg indrukwekkend.

Indrukwekkend en leerzaam
We sloten af met een drankje en alle verhalen van de dag. Iedereen wilde natuurlijk vertellen wat hij had meegemaakt. Van baby’s van 600 gram tot een jongen aan de hart-longmachine, alle verhalen kwamen voorbij. De tijd vloog om, het was al weer tijd om terug te gaan met de bus. Het was een super interessante en leerzame dag.