Studenten van Aventus Laboratoriumschool in debat met politiek

Vrijdag 10 maart vond een pittig debat plaats tussen kopstukken uit de landelijke en lokale politiek  en 50 eerstejaars mbo-studenten van de Aventus Laboratoriumschool. Politiek en studenten ontmoetten elkaar tijdens een les Burgerschap van docent Omer Melikoglu. De collegezaal zat vol slimme en betrokken studenten die met groene en rode vlaggetjes aangaven of ze met iets eens of oneens waren. De politieke lessen hebben tot doel de studenten bewust te maken van hun eigen invloed en hun eigen inbreng op de wereld om hen heen. En dat begint bijvoorbeeld al op 15 maart met het uitbrengen van een eigen stem tijdens de landelijke verkiezingen. 

Geen loze beloftes!’
Lisa en Guido, twee studenten trapten de discussie af en vertelden de politici hoe zij de rol van de politiek zagen. ‘We hebben leiders nodig die de mensen in de samenleving verbinden met elkaar. Die zorgen voor structuur en geborgenheid in het land, die ruggengraat en lef hebben en luisteren naar de mensen.’ Lisa was verder van mening dat politici iets minder oneliners moeten gebruiken en geen loze beloftes moeten doen. De lat werd hoog gelegd voor de aanwezige politici en er ontstond een levendige discussie over de rol van de overheid, het onderwijs en legalisering van softdrugs.

Het belang van goede begeleiding
Ook voor het onderwijs werden een aantal scherpe dilemma’s aangestipt. Guido vertelde over zijn eigen ervaringen: ‘Het speciaal onderwijs bestaat niet meer... Dood en doodzonde. Ik had het extra steuntje op die school nodig om uiteindelijk hier te kunnen staan.’ De studenten gaven de politici mee dat jongeren nu vaak te jong moeten kiezen welke opleidingsrichting ze uit willen. Maar dat velen dit nog niet kunnen. ‘De school moet ruimte bieden om deze zoektocht mogelijk te maken. Iedere leerling heeft een eigen verantwoordelijkheid om een goede keuze te maken voor zijn toekomst. Maar je moet er wel aan toe zijn. Dit vraagt soms meer tijd en begeleiding dan nu beschikbaar is!’