Studenten Tandartsassistent van Aventus in Deventer geven voorlichting

Rotte melkkiezen, gaatjes en tandplak. Bij 600.000 kinderen in Nederland blijven die kwalen onnodig onder de radar. Studenten Tandartsassistent van Aventus in Deventer geven voorlichting op scholen in de regio.
Behendig gaan tandartsinstrumenten van de ene hand naar de andere. Om de binnenkant van de mond beter te bekijken, trekt Julia van Leeuwen (18) de lamp wat naar beneden. Studiegenoot Iris van de Kamp (24) schraapt zelfverzekerd met het haakje langs de tandenrij. De patiënt in de stoel geeft geen kik. Geen wonder want het is één van de poppen waarop 24 derdejaars mbo-studenten Tandartsassistent op oefenen in het professionele praktijklokaal van Aventus.


Gratis
Volgens Iris ziet het gebit er weer pico bello uit. Hoe anders is dat bij jonge kinderen die nooit naar de tandarts gaan. Van wie ouders denken dat tandzorg geld kost. Een landelijk probleem dat meer aandacht moet krijgen, vinden de studenten. ,,Het is namelijk onjuist'', zegt Iris. ,,Kinderen tot achttien jaar kunnen gratis naar de tandarts. Veel ouders weten dat blijkbaar niet. We schrikken ons echt rot van de narigheid die we tegenkomen.''

En daarmee doelt Van de Kamp op het bezoek dat de studenten brengen aan basisscholen van Salland tot aan de Achterhoek. Waarvan de schoolbesturen sinds twee jaar massaal een beroep doen op de Aventusstudenten om lessen tanden poetsen te komen geven.


Suikertroep
Docente Jolien Albers staat er niet gek van te kijken dat de scholen bij de opleiding in Deventer aankloppen. ,,Suikers zijn grote boosdoeners met desastreuze gevolgen. Ouders hebben geen idee wat kinderen aan suikertroep binnen krijgen. De tweeverdieners van tegenwoordig laten kinderen vaak aan hun lot over. Ze krijgen geld mee om eten en drinken te halen. Een blikje Energy is in de supermarkt goedkoper dan een flesje water. Dat vind ik volstrekt belachelijk. Het zou andersom moeten zijn. Alle kinderen krijgen na afloop van de poetsles een informatiefolder voor hun ouders mee naar huis met tips en alternatieven. Hopelijk is dat een leermoment.''
Binnenkort reizen de studenten af naar twaalf scholen in de regio Zutphen, Deventer, Olst-Wijhe en Apeldoorn. Om kinderen van groep 1 tot en met 8 poetsles, informatie over eetmomenten en de tandarts te geven.
De studenten maken presentaties, kwisjes en knutselen voorbeelden in elkaar om de jongsten op speelse wijze de verzorging bij te brengen.

Studenten tandartsassistente bezoeken basisscholen in de regio vooral om te vertellen dat tandheelkundige hulp gratis is voor kinderen tot achttien jaar (vlnr julia van leeuwen, iris van de kamp en docent Jolien Albers.

Wiebeltanden
,,Dat doen we bijvoorbeeld met de praatplaat. Dan komen de verhalen vanzelf los'', weet Van Leeuwen. ,,Over wiebeltanden of dat ze bang zijn voor de tandarts. Maar ook daar is een oplossing voor; de speciale kindertandarts. Soms gaan we met ouders in gesprek en laten de kinderen soms een eetdagboek bijhouden. Zodat ze zo lang mogelijk hun eigen tanden behouden.''

Van Leeuwen doet haar mondkapje weer op en gaat verder met een volgende controle. Van de Kamp assisteert en geeft de juiste instrumenten aan onder het toeziend oog van Albers.
De poetsbezoeken aan basisscholen gaan volgens haar net zo lang door als het noodzakelijk is.
 

Nieuwsgierig naar onze opleiding Tandartsassistent?
Net als onze studenten Julia en Iris een hart voor de zorg en benieuwd naar onze opleidingen Tandartsassistent of andere opleidingen in de Gezondheidszorg, zoals Doktersassistent, Apothekersassistent of Verpleegkunde? Ga dan naar onze opleidingspagina’s.